Uredelighetssak endte i tragedie
LUKK
Annonse
Annonse

Uredelighetssak endte i tragedie

Av Forskerforum

Publisert 11. august 2014 kl. 11:43

Forskningsskandalen beskrives som en av de største i nyere tid.

uredelighetssak-endte-i-tragedie


Nyheten om Yoshiki Sasais bortgang har rystet forskningsmiljøer verden over.

Fakta
<

En av medforfatterne av to kontroversielle forskningsartikler i tidsskriftet Nature er funnet omkommet. Årsaken antas å være selvmord.

Forskeren Yoshiki Sasai (52) ved RIKEN Center for Developmental Biology i Kobe, Japan, var en av flere medforfattere av to artikler som beskrev en måte å produsere stamceller. Funnene ble publisert i Nature 29. januar, men ble trukket tilbake 2. juli etter flere måneder med anklager om uredelighet, skriver Science.  

Manipulert

Ifølge Nature var anklagene ikke rettet mot Sasai direkte, men mot artiklenes hovedforfatter Haruko Obokata. En granskningskomité ved RIKEN konkluderte at Obokata hadde gjort seg skyldig i vitenskapelig uredelighet ved å inkludere i artiklene en manipulert figur og et bilde hun hadde benyttet tidligere for å illustrere et annet fenomen, skriver Nature.

Sasai ble frifunnet for direkte involvering i uredelighet, men komiteen konkluderte samtidig med at han hadde ansvar for å ha oversett feilene. Han ventet på svar fra RIKENs disiplinærkomité da han ble funnet død 5. august.

Slate Magazine beskriver skandalen som en av de største i nyere tid, men viser til flere tilfeller av anklager om fusk i stamcelleforskningen det siste tiåret.

­– Inspirerende forskning

Sasais bortgang har skapt mange reaksjoner blant forskere verden over, rapporterer Nature. Professor Pete Coffey ved University College London beskriver Sasai’s arbeid som inspirerende, og minnes ham fra en forelesning i London.

­– Klarheten I hans presentasjon, opprømtheten og diskusjonene etter forelesningene med forskere og studenter er fortsatt et samtaletema, sier Coffey til Nature. Han mener Sasais’ forskning på stamceller vil kunne bidra til behandling for flere lidelser knyttet til blindhet.

­– Hans funn førte til at oftamologimiljøet (forskning på øyet, red.anm.) virkelig begynte å utvikle celleterapi for øyelidelser, sier han.