Vil bytte hele styret
LUKK
Annonse
Annonse

Vil bytte hele styret

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 16. september 2015 kl. 10:47

Forskerforbundets leder får fortsette, men resten av forbundets hovedstyre blir byttet ut i valgkomiteens innstilling.

vil-bytte-hele-styret


– Det er ingen dramatikk i dette. Vi har måttet tenke helhetlig og mener at dette er det beste alternativet, sier valgkomiteens leder Marit Eriksen.

Fakta
<

Unntaket er vararepresentant Tom Roar Eikebrokk fra Universitetet i Agder som foreslås som ordinært medlem. Ellers er det bare nye fjes i valgkomiteens forslag til nytt hovedstyre for Forskerforbundet.

Det er ikke dermed sagt at det er ukjente fjes for de som har fulgt Forskerforbundet en stund. På listen står navn som hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Tromsø Ellen Karoline Dahl, hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Oslo Kristian Mollestad, leder og hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Bergen Steinar Vagstad og tillitsvalgt ved Akershus universitetssykehus Brita Haugum. Fra instituttsektoren har valgkomiteen foreslått May-Britt Ellingsen ved Norut i Tromsø.

Se hele listen over de foreslåtte styrekandidatene her.

Brita Haugum satt selv i valgkomiteen, men gikk ut av komiteen da hun ble foreslått som kandidat til hovedstyret.

Samlende leder

Valgkomiteen har som oppdrag å finne forslag til medlemmer som representerer en spredning både i geografi og type institusjoner. I tillegg skal det være en normert kjønnsfordeling. Mens de store universitetene har fått plass blant de ordinære medlemmene i styret, har tre høyskoler fått de tre varaplassene.

Valgkomiteens leder har vært førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold Marit Eriksen. Hun sier til Forskerforum at det var naturlig å gå inn for gjenvalg av Petter Aaslestad som leder, blant annet fordi det nylig har vært utskiftning i Forskerforbundets toppledelse. Forbundets generalsekretær Sigrid Lem gikk av med pensjon i fjor og ble erstattet av Hilde Gunn Avløyp, som kom fra stillingen som generalsekretær i Maskinistforbundet. 

– Vi mener at det er viktig at Petter Aaslestad fortsetter for kontinuitet i forbundet, med tanke på at vi har ansatt ny generalsekretær, sier leder av valgkomiteen Marit Eriksen.

– Vi mener at han har vært en samlende leder som har vektlagt betydning av politisk kontakt med regjering og storting. Og gjennom arbeidet i Unio har han posisjonert seg som leder av Unio stat og gitt Forskerforbundet en god mulighet til å realisere forbundets lønnspolitiske strategi, sier Eriksen.

– Petter Aaslestad varslet i sommer at han ønsket å stille til en ny periode. Har dere vært påvirket av det?

– Vi har vært åpne for å finne den beste løsningen for Forskerforbundet hele veien og konkluderte med at Petter var den beste løsningen i den situasjonen vi er i nå.

Forbund under press

Ifølge Eriksen er det sammensatte årsaker til at hele styret byttes ut. Noen av medlemmene var modne for utskiftning etter regelverket som tilsier at ingen skal sitte mer enn to perioder som ordinært styremedlem.  Enkelte skal også ha ønsket å bli avløst.

­– Det er ingen dramatikk i dette. Vi har måttet tenke helhetlig og mener at dette er det beste alternativet.

Valgkomiteen har vektlagt at Forskerforbundets medlemmer jobber i sektorer som står overfor omfattende reformer og omstillinger. Valgkomiteen viser til strukturreformen og ny finansieringsmodell i universitets- og høyskolesektoren, endringer i arbeidsmiljøloven og mulige endringer i tjenestemannsloven

– Hele feltet er under press. Vi står nå overfor store utfordringer på mange felt. Derfor har det vært viktig for oss å sette sammen faglig sterkt styre som vi mener vil utgjøre et godt team sammen med Petter.

Hjerte for Forskerforbundet

– Flere av kandidatene til hovedstyret er kjente navn i Forskerforbundet. Har dere gått etter de mest synlige?

– Vi har gått for erfaring og kompetanse. Det at de har vært synlige tyder også på et sterkt engasjement. Dette er mennesker som vi opplever har sitt hjerte og engasjement for Forskerforbundets virksomhet. Vi mener vi har satt sammen et lag som utfyller hverandre, som vi tror kan gi leder god støtte, og som vi tror kan realisere arbeidsprogrammet til Forskerforbundet på en god måte.

Under forrige represenantskapsmøte for tre år siden stilte hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Oslo Kristian Mollestad som motkandidat til Petter Aaslestad. Valgkomiteens forslag til leder vant igjennom, men valget av hovedstyre endte med at Universitetet i Oslos lokallag, som er det største i Forskerforbundet, ikke fikk representasjon i hovedstyret.

– Dere ønsker Kristian Mollestad inn i styret som stilte som motkandidat til Petter Aaslestad under forrige ledervalg. Hvordan tror dere det vil påvirke deres samarbeid i styret?

– Det tror jeg ikke vil påvirke samarbeidet. Jeg tror det vil gå veldig greit, sier Marit Eriksen.

Valget av leder og hovedstyre tas av Representantskapet, som møtes i Oslo 20. til 21. oktober (se faktaboks).

Se også presentasjonen av valgkomiteens innstilling her.