Vil gi mer til de store
LUKK

Vil gi mer til de store

Av Forskerforum

Publisert 7. oktober 2014 kl. 12:07

I forslaget til statsbudsjett for 2015 er fem universiteter vinnere, mens mindre skoler taper. Håpet er at Norge skal få mer forskning i verdensklasse.

Fakta
<

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker å trekke til seg eliteforskere og har laget en liste med skoler som får ekstra mye penger i neste års statsbudsjett, ifølge VG.

­

– Vi oppretter en ordning hvor vi deler ut penger til fem universiteter som har de beste forutsetningene for å tiltrekke seg forskere i verdensklasse, sier han til avisen. 

Øremerkes eliten

De fem universitetene kunnskapsministeren sikter til, er:

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås
  • NTNU i Trondheim
  • Universitetet i Oslo
  • Universitetet i Bergen
  • Universitetet i Tromsø

Isaksen foreslår å styrke rammetildelingen til disse universitetene med 70 millioner kroner. Pengene skal øremerkes forskereliten, og de hentes blant annet ved å kutte i støtten til andre universiteter og høyskoler. 

«Litt unorsk»

– Siden vi ønsker å satse, prioriterer vi verdensledende miljøer og forskning i verdensklasse. Da kan ikke alle forvente å få mer, sier Isaksen.

Totalt får institusjonene tilført 91 millioner utover prisstigningen i forslaget til statsbudsjett for 2015.

– Når vi skal konkurrere med noen av verdens ledende universitetsmiljøer, så må også vi ha litt pondus. Det er kanskje litt unorsk med slike elitesatsinger, men jeg mener at dette må bli «godt norsk», sier Torbjørn Røe Isaksen.