Vurderer ansatt rektor
LUKK
Annonse
Annonse

Vurderer ansatt rektor

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 12. november 2014 kl. 10:19

Fagforeninger ved landets største høyskole krever uravstemning om valgt eller ansatt rektor.

vurderer-ansatt-rektor


Dagens ledelse med rektor Kari Toverud Jensen i midten, flankert av prorektorene Frode Eika Sandnes og Olgunn Ransedokken.

Fakta
<

(Denne artikkelen har blitt endret etter første publisering. Mer informasjon nederst i artikkelen.)

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er midt i arbeidet med å vurdere fremtidig styreform. I dag blir rektor ved høyskolen valgt av ansatte og studenter, men i utredningen av styreform vurderes også ansatt rektor. Det innebærer at det er høyskolestyret som ansetter rektor. Utredningen som gjennomføres av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu), presenterer muligheten for såkalt enhetlig ledelse med ansatt rektor og ekstern styreleder. Nifu mener det i dag er for stor avstand mellom den faglige ledelsen, under rektor, og den administrative ledelsen, under høyskoledirektøren. Nifu presiserer at det ikke finnes noe samlet forskningsmessig belegg for å anbefale ansatt eller valgt rektor, men mener enhetlig ledelse kan være en løsning på dagens utfordring.

Krever forankring blant ansatte

Ifølge høyskoleavisen Khrono krever de to største fagforeningene ved HiOA, Forskerforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL), at det gjennomføres en uravstemningen blant de ansatte før styreform endres. I Forskerforbundets høringssvar til en delrapport som har høringsfrist denne uken, konkluderer forbundet at det ønsker valgt rektor. Det ønsker også NTL.

­­– Et klart flertall av våre medlemmer ønsker valgt rektor. Vi har medlemmer som mener noe annet, men hovedinntrykket er ikke til å ta feil av, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet Morten G. Kielland til avisen.

Forslaget om uravstemning er vedtatt av medlemmene i lokallaget. Forslaget lyder:

 «Delt ledelse ved universiteter og høgskoler er nedfelt som normalordningen i Lov om universitet og høgskoler. Ifølge denne loven må det 2/3 flertall til i institusjonens styre for å endre styringsordningen. Ut fra debatten om styringsordningen i ulike fora ved HiOA, er det vanskelig å danne seg noe klart bilde av hva de ansatte mener om saken. Spørsmål om forankring har vært et tilbakevendende tema i debatten. For å sikre forankring blant de ansatte ved HiOA ber Forskerforbundet om at spørsmålet om enhetlig eller delt ledelse tas opp til uravstemning blant de ansatte før saken fremmes for styret.»

Forbløffet over studentene

NTL med 350 medlemmer støtter både kravet om uravstemning og de ønsker seg valgt og ikke ansatt rektor. Parat, som har 60 medlemmer, støtter imidlertid forslaget om ansatt rektor. Norsk sykepleierforbund og Akademikerne har ikke gått inn for et tydelig standpunkt enn så lenge.

Studentene på sin side går inn for ansatt rektor. Det forbløffer Forskerforbundet.

– Her har studentene valgt å gi fra seg en vesentlig innflytelse og makt i et meget sentralt spørsmål for høyskolen, nemlig hvilken type leder og ledelse vi skal ha. Vi er forbløffet over at de bare gjør dette uten å stille krav om hvordan de skal ha innflytelse i en prosess med ansatt rektor, sier Kielland til Khrono, og legger til:

– Skulle det gå den veien at vi taper denne saken og høgskolestyret bestemmer seg for å ha ansatt rektor og enhetlig ledelse, blir det jo særdeles viktig at de ansattes innflytelse blir sikret i hele ansettelsesprosessen, sier Kielland.

 

Rettelse: Denne artikkelen er rettet etter å ha bli publisert. I første utgave ga artikkelen inntrykk av at Nifu anbefaler ansatt rektor. Nifu presiserer at instituttet ikke anbefaler dette, og at det ikke finnes forskningsmessig belegg for å anbefale ansatt eller valgt rektor.