2012: Et dyrt år
LUKK

2012: Et dyrt år

Av Forskerforum

Publisert 9. januar 2012 kl. 10:11

Tusenvis av briter revurderer fremtiden etter at de nye studieavgiftene innføres fra og med i år.

Fakta
<

 

Antallet britiskfødte søkere til høyere utdanning i Storbritannia har stupt med 8 prosent fra i fjor til år, viser nye tall fra opptakskontoret Ucas.

Kan bli avskrekket

Fra og med i år innfører britiske universiteter studieavgifter på opp mot 9 000 pund for å finansiere kutt i utdanningstilskuddene fra staten. Foreløpige tall fra Ucas viser at 283 680 mennesker søkt om plass ved universitetene, mot 306 908 på samme tidspunkt i fjor.

Fallet i antallet britiske søkere til høyere utdanning, kan bety at et stort antall har blitt avskrekket av de økte kostnadene. Men det skyldes også en stor økning i søknader året før, da mange ønsket å sikre seg studieplass før avgiftene gikk i taket, skriver The Guardian.

Lokal finansiering

Tallene sier ingenting om det er de fra lavinntektsfamilier som i størst grad har blitt avskrekket fra å søke, men de viser at det er et spesielt stort fall i antallet godt voksne søkere. Mange av disse kandidatene har en tendens til å være fra lavinntektsfamilier, skriver avisen.

Samtidig viser tallene at det er spesielt i England nedgangen er størst. I Scotland, Nord-Irland og Wales vil de lokale myndighetene bidra med utstrakt finansiell støtte til studentene for å hjelpe dem med å betale studieavgiftene.

Søknader fra England har falt med 8,3 prosent, mens søknadene fra Nord-Irland har falt 5,7 prosent, Scotland 0,8 prosent og Wales 1,9 prosent.