48 millioner kroner lovet bort til universiteter

Av Julia Loge

Publisert 14. mai 2018

Se lekkasjene til forskning og høyere utdanning fra revidert nasjonalbudsjett her.

Tirsdag 15. mai legger Siv Jensen fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Den siste uken har forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) reist rundt og allerede lovet bort 48 millioner kroner til forskning og utdanning. I tillegg økes tilskuddet til studentboligbygging med 93,5 millioner kroner.

Ti millioner til universiteter og høyskoler for å rekruttere lærere

Forrige mandag foreslo Nybø at universitetene skal sende studenter ut på videregående skoler for å rekruttere flere lærerstudenter i en lekkasje sammen med kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

– Jeg mener det er viktig at pengene går ned til universitetene og høyskolene, for det er de som vet best hvordan man skal rekruttere. Jeg har besøkt mange utdanninger, og jeg ser at de gjør en god jobb der ute. Det er der vi må styrke innsatsen, sa Nybø til Dagbladet.

16,5 millioner til IT-sikkerhet og utdanning av kryptologer

Tirsdag besøkte hun forskningslaboratoriet Simula på Fornebu sammen med justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara. Da hadde hun med seg et pengeløfte til Simula, Simula i Bergen og NTNU Gjøvik. Kryptologer jobber med sikker datakommunikasjon.

– Satsingen henger sammen kriminalitetsbildet. Dataangrepene blir stadig mer og mer alvorlige. Vi vil nå sørge for å utdanne dem som skal beskytte viktige norske interesser, sa Nybø til Bergens Tidende.

17,5 millioner til nasjonalt kompetansesenter for vann og avløp ved NMBU

Dagen etter dro Nybø til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med ytterliggere midler til et senter som skal jobbe med oppgradering av vann- og avløpssystemet. Senteret fikk også 2,5 millioner over revidert nasjonalbudsjett i 2017.

– Vannforsyningen er en livsnerve i samfunnet vårt. Regjeringens bevilgning er avgjørende for å få fortgang i fornyingen av norsk vannforsyning, sa NMBU-rektor Mari Sundli Tveit i en pressemelding.

Fire millioner kroner til vitenskapelig utstyr på UiS.

Fredag var turen kommet til Universitetet i Stavanger (UiS), som fikk et foreløpig svar på ønskelisten de har sendt til Kunnskapsdepartementet.

– Universitetet i Stavanger ønsker dyrere ting enn det vi kan få plass til i revidert nasjonalbudsjett. Først og fremst gjelder det nå å beholde det vi får på plass og sikre en enighet med KrF, sa leder i utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) til Stavanger Aftenblad.

Kongespekulering

Etter hva Forskerforum kjenner til skal ikke Nybø besøke noen tirsdag, men det skal til gjengjeld kong Harald og dronning Sonja.

Kongeparet besøker Vikingskipshuset på Bygdøy tirsdag ettermiddag. Uniforum spekulerer dermed om det nye Vikingtidsmuseet får starttilskudd. Museet er en del av Universitetet i Oslo.

  • Les mer om statsbudsjettet: