60 lærerstudier mangler studenter
Annonse
Annonse

60 lærerstudier mangler studenter

Av Jørgen Svarstad

Publisert 9. august 2021

To uker før studiestart har 60 lærerstudier fortsatt ledige plasser, viser tall fra Samordna opptak.

Det skriver Utdanningsnytt.no. fredag.

Grunnskolelærerutdanningen for 5.-10.trinn har størst vansker med å fylle opp plassene.

Annonse

– Det er ikke uvanlig at enkelte læresteder ikke har fylt opp alle studieplasser på lærerutdanning to uker før studiestart, sier Åshild Berg-Tesdal, kommunikasjonssjef i direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning til Utdanningsnytt.no.

Det er flest studier med ledige plasser på mindre steder. Men også større byer, som Stavanger og Oslo har ledige plasser på lærerstudier.

Flest studier med ledige plasser er det er ved Nord universitet. Både Bodø, Levanger og Mo i Rana har fortsatt plass til studenter.

Aldri før har flere søkere i Norge fått tilbud om studieplass. Men lærerutdanningene sliter i motbakke. Det var i år to utdanningsområder som hadde en nedgang i antall søkere, nemlig lærerutdanning og samfunnsfag. Grunnskolelærerutdanningene hadde rekordlave søkertall, det har aldri vært registrert så lave tall.

Totalt har 11 482 studenter fått tilbud om studieplass ved en lærerutdanning i Norge. Dette er 417 færre enn i fjor og en samlet nedgang på 3,5 prosent. For grunnskolelærerutdanningen 5–10 er nedgangen på hele 14,9 prosent.

– Nedgangen i antallet søkere til studieplass er tydelig og må tas på alvor. Skal et yrke rekruttere godt, må det oppleves som attraktivt. Læreryrket må verdsettes høyere, ikke minst lønnsmessig, hvis vi skal øke søkertall og få godt kvalifiserte lærerstudenter. Det hadde KS en mulighet til i årets lønnsoppgjør, sier nestleder Terje Skyvulsta i Utdanningsforbundet til Utdanningsnytt.no.

Les også: