Aaslestad med viktig delseier
LUKK

Ledervalg i Forskerforbundet:

Aaslestad med viktig delseier

Av Andreas Høy Knudsen

Publisert 19. september 2012 kl. 10:12

- Respektløst overfor valgkomiteen om vi ikke støtter Aaslestad, sier Forskerforbundet ved UiO.

aaslestad-med-viktig-delseier


– Jeg har opplevd mye støtte for mitt kandidatur ute blant medlemmer og lokallag, sier Kristian Mollestad.

Fakta
<

 

I går ble det kjent at Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo velger bort sin egen hovedtillitsvalgte som kandidat til Forskerforbundets lederverv og går inn for NTNU-professoren Petter Aaslestad. Nå forteller lokallagsleder Eivind Balsvik i Forskerforbundet ved Universitetet i Oslo (FF-UiO) om begrunnelsen.

– Det ville bli oppfattet som manglende respekt for valgkomiteens enstemmige innstilling og Forskerforbundets demokratiske organer dersom vi ikke støttet den innstilte kandidaten, sier Balsvik til Forskerforum.no.

Største lokallag

Tendensen til maktkamp om Forskerforbundets sentrale lederverv tilspisset seg da lokallaget møttes for å ta stilling til hvem de skulle støtte – valgkomiteens kandidat Petter Aaslestad fra NTNU eller Kristian Mollestad, hovedtillitsvalgt ved UiO. Med landets største lokallag og rundt 2000 medlemmer står FF-UiO for en vesentlig del av stemmetallet ved Forskerforbundets representantskapsmøte 16. og 17. oktober. Hver enkeltdelegasjon stemmer samlet og på vegne av egne lokallagsmedlemmer.

At lokallaget ved UiO landet på Aaslestad, betyr at han blir svært vanskelig å utfordre.

– Fryktelig å velge bort

– UiO har hatt lederen i Forskerforbundet de siste seks årene, og vi ønsker ikke å framstå som maktarrogante ved å legge beslag på ledervervet for enhver pris, sier Balsvik. Han legger til at UiO har sprikende interesser i forhold til høyskolene man måtte ha alliert seg med for å mønstre et flertall for Mollestad.

– Vår egen tillitsvalgte hadde et sterkt kandidatur, og vi mener Kristian Mollestad kunne gjort en veldig solid jobb som leder. Vi oppfattet det derfor som fryktelig at vi i realiteten måtte velge ham bort, sier Balsvik til Forskerforum.no.

Høyskolestøtte

Mollestad gjorde det klart i forrige utgave av Forskerforum at han ønsket å stille som motkandidat til Aaslestad. Mollestad har vært tillitsvalgt på heldtid ved UiO i ni år, og ble hovedtillitsvalgt i 2008. Mollestad oppfattes som en fagforeningsmann og politisk spiller med stort nasjonalt kontaktnett og sterke prestasjoner i lønnsoppgjørene – også sentralt. Som teknisk-administrativt ansatt har hans kandidatur imidlertid skapt debatt ved flere av universitetene, hvor noen av lokallagene ønsker en leder med formell vitenskapelig posisjon. Fra flere av høyskolene og de nye universitetene har Mollestad imidlertid fått mye støtte.

Valgkomiteens leder Ole Jakob Sørensen har avkreftet overfor Forskerforum at Mollestads administrative stilling gjorde utslaget for komiteens innstilling av Aaslestad.

Eivind Balsvik ved FF-UiO bekrefter dette:

– Vi vet med sikkerhet at den administrative stillingen til Mollestad ikke var avgjørende for innstillingen, sier Balsvik.

Prøvde nestlederverv

I et forsøk på å få Mollestad inn i Forskerforbundets hovedstyre foreslo FF-UiO at Mollestad kunne velges inn som en sterk nestleder ved siden av Aaslestad.

– Vi mente at plattformene til de to kandidatene ikke var uforenlige, men at de kunne skape godt grunnlag for samarbeid mellom leder og nestleder, hvor nestlederrollen ble gjort viktigere gjennom en arbeidsdeling med lederen, sier Balsvik. I praksis ble dette forslaget vanskelig for begge parter å akseptere.

Mollestad sier til Forskerforum.no at han er svært skuffet over lokallagets avgjørelse om å stille seg bak valgkomiteen. Han gikk tirsdag i tenkeboksen for å vurdere om han skal trekke sitt forsøk på å bli valgt til Forskerforbundets leder.

– Jeg har sagt til lokallaget at det blir vanskelig å gå videre uten deres støtte, men jeg må også ta hensyn til alle enkeltmedlemmer og andre lokallag i Forskerforbundet som har jobbet for dette kandidaturet, sier Mollestad.