Ap og Sp dropper firerkravet i matte i lærerutdanningen
Annonse

Ap og Sp dropper firerkravet i matte i lærerutdanningen

Av NTB og Jørgen Svarstad

Publisert 5. oktober 2021

Ap og Sp har blitt enige om å droppe kravet om at studenter må ha minst karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

– I dag mangler én av fem som underviser i norsk skole, lærerutdanning, og lærermangelen øker. Derfor er det for en ny regjering veldig viktig å snu denne utviklingen, så alle elever møter kvalifiserte lærere som har tid til dem, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til  NRK.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kaller firerkravet «en form for symbolpolitikk for å vise handlekraft» fra den forrige regjeringen.

Annonse

– Da er det viktig at vi heller har opptakskrav som gjør at den som skal være god i norsk, engelsk eller samfunnsfag ikke skal kunne hindres kun fordi matematikk ikke var det sterkeste faget, sier Vedum.

Under regjeringsforhandlingene på Hurdalsjøen Hotell har Ap og Sp blitt enige om noen hovedpunkter i en ny skolepolitikk.

Det innebærer blant annet at inntakskravet på fire i matematikk med «mer treffsikre» opptakskrav til lærerutdanningen.

Her er de fire punktene:

  • Omgjøre den såkalte «avskiltingen» av lærere utdannet før 2014. Utover dette består kompetansekravene.
  • Rekruttere tilbake lærere som har forlatt yrket, ved å utvikle et eget program for dette.
  • Ny nasjonal rekrutteringskampanje til lærerutdanningen, særlig rettet mot menn.
  • Erstatte inntakskravet på fire i matematikk med «mer treffsikre» opptakskrav til lærerutdanningen.

Også SV, som forlot sonderingene på Hurdalsjøen Hotell, har vært enig med Ap og Sp om å fjerne firerkravet. Dermed kan de to partiene som trolig danner regjering, søke flertall i Stortinget hos SV.– Senker ambisjonene

Kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby reagerer på at Ap og Sp vil droppe firerkravet.

– Å redusere kompetansekravene for lærere vil bidra til å redusere satsingen på systematisk videreutdanning og kompetanseutvikling, sier hun.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde mener at Ap og Sp senker ambisjonene for læreryrket.

– Etter at vi innførte firerkravet i den enkleste matematikken, er det langt flere studenter som fullfører lærerutdanningen, og færre som stryker på matematikkeksamen. Det er faktisk det viktigste for elevene. Det blir ikke bedre undervisning av å senke kravene og ambisjonene for lærernes kompetanse. Det er en gammeldags quick fix, sier stortingsrepresentanten.

Les også: