Avskjediget professor saksøker staten

Av Julia Loge

Publisert 15. mai 2018

Tidligere professor Nils Rune Langeland mener Universitetet i Stavanger ga ham sparken på ulovlig grunnlag.

Nils Rune Langeland har gjennom sin advokat sendt en stevning til Oslo tingrett mot Kunnskapsdepartementet. Det opplyser Langeland og hans advokat Kjell M. Brygfjeld til NRK.

I fjor sommer ble det kjent at historieprofessoren ved Universitetet i Stavanger (UiS) hadde sendt grove seksuelle meldinger til flere kvinnelige studenter. Langeland har beklaget meldingene, men det skal også ha vært interne forhold som bidro til avgjørelsen.

Les mer: Nils Rune Langeland har fått sparken

Går rettens vei

– Etter vår mening er det ikke grunnlag for avskjedigelse, og jeg vil alt nå varsle at vi vil ta rettslige skritt, sa advokat Brygfjeld da UiS behandlet avskjedssaken.

Kunnskapsdepartementet har mottatt varsel om at Langeland vil gå til søksmål for å prøve lovligheten av avskjedsvedtaket, men de har ennå ikke mottatt stevningen.

«Siden saken skal opp for domstolen, har vi ikke noe kommentar utover dette. Regjeringsadvokaten vil på vanlig måte være statens prosessfullmektig i saken», opplyser Kunnskapsdepartementet i en e-post til NRK.

Søkt støtte fra Forskerforbundet

Langeland har søkt Forskerforbundet om penger til å finansiere en rettssak. Søknaden er ferdigbehandlet, men advokat Brygfjeld ønsker ikke å kommentere om de har fått penger eller ikke. Forskerforbundet vil heller ikke si noe om dette.

– Vi har behandlet søknaden, men ønsker ikke å kommentere innholdet i saker som gjelder enkeltmedlemmer, det gjør vi av prinsipp, sier kommunikasjonsleder i Forskerforbundet, Lars Kolltveit, til VG.

Forskerforbundet har tidligere støttet tidligere professor Arnved Nedkvitnes rettsak mot Universitetet i Oslo i 2009. Han fikk støtte fra fagforeningen i tingretten og lagretten, men ikke da han valgte å anke til Høyesterett.

Alkoholproblem

– Vi mener Universitetet i Stavanger har forstått loven feil og har brukt den feil. I tillegg mener vi det er en del svakheter i de faktiske omstendighetene i saksforholdet, sier Brygfjeld til VG.

I en rettssak vil advokat Brygfjeld og Langeland også argumentere for at UiS ikke ga Langeland tilstrekkelig hjelp og støtte til å bli kvitt alkoholproblemet sitt.

Les mer: