Christine Meyer opplevde at hun fikk et uanstendig forslag fra en toppbyråkrat i Finansdepartementet, skriver VG.

Det var da det ble kjent at SSB-forsker Erling Holmøy, mannen bak de omstridte innvandrerregnskapene, skulle omplasseres til statistikkavdelingen, at SSB-saken eksploderte i mediene. SSB-sjef Christine Meyer har nå gått av. Til VG forteller hun at få dager før det første oppvaskmøtet med Siv Jensen 30. oktober, fikk hun en uoffisiell telefon fra Finansdepartementet.

Christine Meyer snakker med journalister etter møtet i Finansdepartementet fredag. Foto: Jørgen Svarstad

Der skal det ha blitt sagt at alt «gå fint » hvis Meyer bare ga den omstridte forskeren Erling Holmøy tilbake jobben sin i SSBs forskningsavdeling.
Meyer oppfattet dette som et uanstendig forslag, og en utidig politisk innblanding i en politisk uavhengig institusjon. Hun sier til VG at hun ba toppbyråkraten som ringte om å meddele Siv Jensen at hvis hun ønsket dette, måtte hun i så fall instruere henne skriftlig om å gjøre dette.
Noen slik instruksjon fra Jensen kom aldri.
– Men jeg ble gitt et klart inntrykk av at situasjonen ville løse seg hvis jeg gjorde dette, sier hun til VG.
Hun ønsker ikke å si hvem i Finansdepartementet  som ringte henne.
– Jeg gikk ganske så sjokkert inn i møte med noen av mine ledere og fortalte dem hva som hadde skjedd.
Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet svarer avviser at de har bedt Meyer flytte Holmøy.
– Dialogen har gått på mange mulige løsninger, blant annet om utvelgelseskriteriene kunne utvides slik at disse modellene ble sikret i forskningsavdelingen. I den forbindelse har flere navn vært nevnt, også Erling Holmøy, men vi har aldri bedt Christine Meyer flytte Holmøy tilbake til forskningsavdelingen. Meyer gjorde det klart at det ikke lot seg gjøre å justere kriteriene slik at nøkkelpersonell på disse modellene ble værende i forskningsavdelingen, skriver hun i en e-post til VG søndag kveld.

Les også: 

«Når eierne begynner å blande seg i daglig drift, er løpet kjørt»