Det melder Aftenposten og NRK. – Har forståelse for det, sier tillitsvalgt.

Både Aftenposten og NRK melder at de får bekreftet at Christine Meyer går av som direktør for Statistisk sentralbyrå. Bakgrunnen skal ifølge NRKs opplysninger være manglende tillit fra departementet.

Også VG skriver at  informerte regjeringskilder opplyser at Christine Meyer etter alt å dømme er ferdig som administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.

Les også: Tillitsvalgte i SSB har varslet arbeidstilsynet

Hovedbegrunnelsen er at Meyer iverksatte den svært kontroversielle omorganiseringen av SSBs forskningsavdeling uten å skaffe seg tilstrekkelig ryggdekning, hverken i sitt eget styre eller hos sine eiere i Finansdepartementet, skriver VG.

Informasjonssjef Jon Olav Fosland i SSB har kun følgende kommentar:

– Meyer henviser til møtet i morgen tidlig, ifølge Aftenposten.

Fredag skal finansminister Siv Jensen møte Meyer igjen. De møttes også på onsdag og på mandag for snart to uker siden. I en epost har de ansatte i Statistisk sentralbyrå om at det skal holdes et allmøte i SSB etter møtet mellom de to på fredag.

Bakgrunnen er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som en omorganiseringsprosess i byrået har skapt.

Omorganiseringen begrunnes i et behov for modernisering og digitalisering i SSB. Striden om denne står dels mellom ulike fagmiljøer.

Les også: Profilert økonom mener SSB er for opptatt av publisering 

Forskningsavdelingen i SSB skal reduseres med 25 stillinger,  fra 65 til 40. De 25 skal overføres til statistikkavdelingen.  I vurderingen av hvem som skal få fortsette som forskere, har SSB lagt mye vekt på hvor mye forskerne har publisert i internasjonale tidsskrifter.

Siv Hunstad  i Forskerforbundets lokallag i SSB sier torsdag kveld til Forskerforum at hun ikke kan bekrefte at Meyer går av. Men hvis så er tilfelle, har hun forståelse for beslutningen.

–  Synes du det ville vært  riktig av henne å gå av nå?

–  Jeg klarer ikke å gjøre den vurderingen nå, men jeg har forståelse for det hvis hun velger den utveien, blant annet på grunn av hennes egen situasjon. Jeg tror det har vært en belastning for henne. Det er en vanskelig beslutning, og en vanskelig situasjon for SSB. Generelt er det jo ikke uvanlig at ledere går av når det blir såpass mye uro, men det er ikke slik at alle problemer forsvinner av den grunn, sier hun.

–  Hvordan har arbeidsmiljøet vært i SSB den siste tiden?

 –  Dette har skapt mye uro, det har veldig mye på kort tid. Men folk er opptatt av arbeidsmiljøet og av å ta vare på hverandre. Folk prøver å få unna jobben. Men dette blir en belastning, ikke bare for de som er direkte berørt. Alle blir involvert på en måte.