Høyskolen Kristiania og VID vitenskapelige høgskole vil bli universiteter. Kanskje de skal slå seg sammen?

Av Jørgen Svarstad

Publisert 5. mars 2019

– Det er en veldig god ide å bli universitet sammen med VID vitenskapelige høgskole, sier rektor Arne Krumsvik ved Høyskolen Kristiania.

– Vi er en perfekt match, sier rektor ved Høyskolen Kristiania til Khrono.

Forskerforum skrev mandag at den private kristne VID vitenskapelige høgskole gjerne vil bli universitet. Men høyskolen er avhengig av å slå seg sammen med andre. VID, som har rundt 4500 studenter i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes og Tromsø, har allerede to doktorprogrammer. For å bli universitet må de ha fire.

Men Høgskolen Kristiania, som har rundt 10 000 studenter i Oslo og Bergen,  har også en ambisjon om å bli Norges første private universitet. Kanskje de to skal slå seg sammen? Det synes i hvert fall Krististiania-rektor Arne Krumsvik at er en god ide. Kristiania har foreløpig ingen doktorprogrammer.

– Vi er en perfekt match, sier Krumsvik til Khrono.

– En ideell partner for oss har sykepleierutdanning, eget sykehus og gjerne egne doktorgradsprogram, sier han videre.

VID vitenskapelige høyskole har alt dette, blant annet gjennom Diakonhjemmet i Oslo.

–  Så Kristiania vil ikke ha noen problem med å bli et kristent universitet? spør Khrono.

– VID kan for eksempel fortsette å ha sin autonomi som et eget fakultet, sier Krumsvik.

– Kristiania og VID er veldig like på mange måter. Jeg mener at det er en god ide å bli universitet sammen med VID. Vi kan få mange administrative synergier utifra en slik fusjon, synergier som kan brukes til faglig utvikling, sier han.

Kristiania og VID har avtalt møte

På spørsmål om han har snakket med VID-rektor Ingunn Moser om dette, svarer han at han uformelt har antydet at VID vil være en attraktiv partner for Høyskolen Kristiania. Han sier de også har avtalt et mer formelt møte.

– Det er hyggelig at Høyskolen Kristiania synes vi er en attraktiv partner. Vi trenger å finne noen å bli universitet sammen med, sier Ingunn Moser til Khrono.

På spørsmål om hvor viktig den kristne forankringen er, og om de kan bli et fakultet under Kristiania, svarer hun:

– Vår forankring er vedtektsfestet, så det kan jeg ikke svare på nå. Jeg tror det er best her at Kristiania og VID snakker direkte sammen, sier Moser, som understreker at et verdifellesskap er viktigere for VID, enn kjøp og salg.

  • Les også: