– Det er provoserende at Vinmonopolet får holde åpent, mens studenten må sitte hjemme på hybelen
LUKK

– Det er provoserende at Vinmonopolet får holde åpent, mens studenten må sitte hjemme på hybelen

Av Lina Christensen og Jørgen Svarstad

Publisert 25. januar 2021 kl. 18:06

Flere universiteter og høyskoler på Østlandet må holde stengt. Nye runder med restriksjoner tar på, forteller studentleder.

– Vi er slitne og leie, sier Tuva Todnem Lund, leder for studenttingets arbeidsutvalg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.  

– Vi vet at mange studenter mister motivasjonen, og at de mister mer og mer av motivasjonen ved nye nedstenginger. Vi vet også at mange undervisere går tomme for nye ideer. Det er mye som er vanskelig å gjøre digitalt, sier Tuva Todnem Lund, leder for studenttingets arbeidsutvalg ved NMBU.  

Etter at den britiske virusmutasjonen ble oppdaget i Nordre Follo før helgen, innførte regjeringen skjerpede tiltak i flere kommuner på Østlandet. Det betyr at universiteter og høyskoler i de berørte kommunene må stenges for studenter.

– Det er ikke en flaske vin studentene trenger nå

Nye runder med restriksjoner tar på, forteller Tuva Todnmen Lund. Derfor er det særlig én ting som provoserer studentlederen:

– Vi følger alt av smittevern, men det er provoserende at Vinmonopolet får holde åpent, mens studenten må sitte hjemme på hybelen. Det er ikke en flaske vin studentene trenger nå, men gode sosiale møteplasser. Studiehverdagen skjer fra senga eller gulvet. Det går utover livskvaliteten på sikt, sier Todnem Lund.

Hun er særlig bekymret for motivasjonen og læringsutbyttet til studentene.

– Vi er redde for studiekvaliteten og læringsutbyttet, spesielt for studenter i praktiske fag. Det har gått et år, og det er vanskelig å opprettholde motivasjonen til å logge seg på zoom hver dag. Vi er også bekymret for de langsiktige konsekvensene. Mange forteller at de redde for hvordan ting blir, sier hun.

Vi får håpe at tiltakene varer så kort tid som mulig

 Hva skal man si, starter rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen.

Nå er vi jo i en situasjon der hele samfunnet utfordres av en alvorlig pandemi. Jeg tenker at vi må forholde oss til tiltakene på en ordentlig og presis måte. Så får vi håpe at tiltakene varer så kort tid som mulig, sier han.

Svein Stølen har selv tre sønner som studerer. – Det er nok lettere for oss eldre, sier han. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Fram til i forrige uke var det meste av undervisningen ved UiO digital, men studentene hadde likevel tilgang på biblioteker og lesesaler. Nå er campus stengt.

– Jeg opplever at dette tas med fatning. Studentene er forståelsesfulle. Men de er også i en spesiell situasjon. Hvis de ikke får tilgang til deler av den obligatoriske undervisningen, så vil læringsutbyttet svekkes. Det er tungt med nedstengning når dette har vart så lenge, sier han.

– Er nok lettere for oss eldre

Stølen sier han har stor sympati med studentene. Han har selv tre sønner som studerer.

– En er i Alta, der det fortsatt er en viss grad av normalitet. En studerer på King’s College London avdeling Oslo, og sitter her hos meg, og en sitter på en studentby et annet sted i Oslo. Studentene er på et sted i livet det de skal finne et yrke og en partner. Det er nok lettere for oss eldre, sier han.

Stølen er imidlertid optimistisk.

– Jeg ser lys i enden av tunellen. Det er gledelig at vi nå har begynt å vaksinere. Nå må vi bare ta vare på hverandre og bruke de mulighetene som finnes. Vi kan møtes ute, men med god avstand til hverandre – kanskje enda litt lenger avstand enn før, sier Stølen.

– Jeg er oppriktig bekymret

– Dette er kjipt, sier rektor Curt Rice ved Oslomet om den siste nedstengingen.

Han fortsetter: 

– Jeg er oppriktig bekymret, spesielt for de tradisjonelle studentene. Altså 20-åringer, 22-åringer og 24-åringer som synes de har hatt det kjipt i et års tid. Det var veldig bra at vi kunne invitere dem til å bruke campus, selv om undervisningen var digital. Og mange gjorde det, sier han.

– Dette er kjipt, sier rektor Curt Rice.

– Dette er krevende for oss alle. Men særlig unge mennesker som bor på små hybler har det særdeles krevende, mener Rice. 

Bekymret for praksisstudenter

Rektoren er også bekymret for praksisstudentene. Halvparten av utdanningen til sykepleierstudentene er for eksempel praksis. Men allerede i dag, mandag, har flere fått beskjed fra praksisstedet sitt om at de ikke får møte opp, forteller han.  

– Sannsynligvis kommer noen studenter til å bli forsinket. Det er dårlig for samfunnet, siden vi ikke får de nye sykepleierne ut i systemet. Det er ironisk at det er akkurat når man trenger et forsterket helsevesen, at det stopper opp på praksissiden. Det bekymrer meg masse. Det stresser meg, sier Rice.

Han forteller at han i dag har hatt et møte med statsråd Henrik Asheim (H), der han ba om et møte med Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet om situasjonen. 

Avhengig av praktisk trening

Anne Kløve Humlestøl, er leder av Studentparlamentet ved Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo, som tilbyr sykepleierutdanning. Hun forteller at sykepleierstudentene der er i praksis nå, med unntak av studenter som bor i Nordre Follo.

For å bli en god sykepleier, så er man avhengig av å være på campus, sier Anne Kløve Humlestøl. Foto: LDH

– Vi forstår at det er en krisesituasjon og at det er tiltak, men vi er bekymret for det psykososiale og læringsutbyttet. Det er ekstra tungt for studentene med en ny nedstenging etter så lang tid, sier hun og fortsetter:

– For å bli en god sykepleier, så er vi avhengig av praktisk trening og av å være på campus for å drive med klinisk læring. Det har vært et godt opplegg hittil, men vi er bekymret for at studenter skal falle fra, at de ikke fullfører på normert tid eller at de ikke får det læringsutbyttet de trenger, sier Humlestøl.

Frykter lenger nedstenging

Curt Rice bor selv rett i nærheten av campusen i Pilestredet i Oslo. Når han har gått forbi, har han sett at mange studenter har vært på campus.  

– Jeg var ute på lørdag, etter at dette budskapet hadde kommet, og så studenter som satt der. Jeg hadde ikke hjerte til å gå og jage dem vekk, sier Rice.  

I første rekke skal nedstengingen av campusene vare ut denne uken, frem til 1. februar. 

– Å tro at denne sterke nedstengingen bare vil var en uke, tror jeg er bra optimistisk, sier Rice. 

– Så du frykter campus vil holde stengt lenger?

– Ja altså, jeg synes det er vanskelig å opprettholde min optimisme. Med mindre vi skal etablere et vinmonopol med lesesalplasser på campus. Da får vi i hvert fall ha deler av campus åpen, humrer Rice.

Les også: