Dette er kåret til årets museum
LUKK

Dette er kåret til årets museum

Av Jørgen Svarstad

Publisert 12. august 2021

– Dette er virkelig en stor anerkjennelse.

Det var fire nominerte til Museumsforbundets pris for årets museum. Juryen har kåret Universitetsmuseet til årets museum 2021 på bakgrunn av oppgraderingen som skjeddde før gjenåpningen høsten 2019.

I juryens begrunnelse heter det:

Annonse

«Vinneren er et museum som gjennom nytekning og nye måter å formidle historie og forskning på har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker publikum og kommende generasjoner velkommen uten å bryte båndet til tradisjonen. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som både er et historisk og kulturet viktig symbol for byen og regionen det ligger i.

I den moderne tekning rundt kunnskap og viten er det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet. De tar de samfunnsomveltningene på største alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i fremtiden uten å miste perspektivene.»

I fjor ble det, på grunn av pandemien, ikke delt ut noen pris. De andre nominerte til årets pris var Nordlandsmuseet, Museum Stavanger og  Norsk Oljemuseum.

– Dette er virkelig en stor anerkjennelse. Universitetsmuseet ved UiB er en av våre viktigste arenaer for forskningskommunikasjon, og gjennom utstillingene får vi dele kunnskap til alle som besøker oss. Et universitetsmuseum er også noe annet enn en ren formidlingsarena, det er en viktig aktør for forskning og forvaltning. Vi er veldig glade for denne utmerkelsen, sier UiB-rektor Margareth Hagen i en melding på universitetets nettsider.

Juryen for årets museum består av stortingsrepresentant og leder av Familie- og kulturkomiteen Kristin Ørmen Johnsen (leder), Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Skanderborg museum og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen. Sekretær for juryen er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges museumsforbund.

Les også: