Elin Ørjasæter: – Ekspertene er mer til å stole på enn politikere
LUKK

Sommerintervjuet:

Elin Ørjasæter: – Ekspertene er mer til å stole på enn politikere

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. juni 2020 kl. 23:11

Elin Ørjasæter mener vårens hytteforbud var fullstendig disproporsjonalt. I sommer skal hun ta igjen det tapte, på hytta.

I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. Dosent ved Høyskolen Kristiania Elin Ørjasæter oppsummerer vårens store hendelse med å gi Folkehelseinstituttet mer rett enn regjeringen.

– Hva er det viktigste du har lært av tiden med korona?

– Jeg har jo lært en del om hvordan digitale møter fungerer, i likhet med alle andre. Og så har jeg dessverre lært at det vi trodde var elementære menneskerettigheter, som rett til skolegang for eksempel, tas ganske lett på når folk er redde. Så har jeg også lært at ekspertene er mer til å stole på enn politikere. Regjeringen burde fulgt FHIs råd i større grad enn de har gjort. 

 – Du har ergret deg over noen av smitteverntiltakene i våres. Hvordan syns du Norge har håndtert koronakrisen så langt, og er det noe du skulle ønske var håndtert annerledes?

– Skolene og barnehagene burde aldri vært stengt ned. Når den feilen først ble gjort, burde de åpnet opp raskere. Hytteforbudet var fullstendig disproporsjonalt i den formen det ble gjennomført. Jusprofessor Hans Petter Graver har forklart dette gang på gang: Tiltak som bryter grunnlovfestede rettigheter må som et minstemål være proporsjonale. Det var ikke disse tiltakene. Sist men ikke minst: At gamle i livets siste fase ikke fikk besøk av sine nærmeste, var så brutalt at det umulig var moralsk riktig, sett i ettertid.

Denne sommeren er definitivt til for å ta igjen det tapte.

 – Hva tror du blir den største endringen vi vil merke til høsten på grunn av korona?

– Arbeidsledigheten vil være større enn vi har vært vant med de siste årene. Den økonomiske usikkerheten rammer flere, og den vil ramme svært ulikt i ulike lag av folket. For dem med trygge jobber vil det bli en større bruk av hjemmekontor og bedre bruk av digitale møte-verktøy. 

– Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn? 

– Denne sommeren er definitivt til for å ta igjen det tapte. Det blir ingen rene ferieuker og mye jobbing, men på hytta og i mitt eget tempo, uten møter. 

 – Det blir vel neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre? 

– Jeg har allerede skrevet en artikkel om Vardø i Nettavisen. Der finnes unike kunstprosjekter, et rikt fugleliv og en rå historie. Det er bare å google ordene Steilneset, streetart Vardø, Hornøya og hekseprosesser Vardø, så skjønner du hva jeg mener. 

– Hva har vært det viktigste gjennomslaget i for deg så langt i år? 

– Haha, jeg har ikke fått gjennomslag for noenting! Men saken min om Vardø fikk 200.000 lesere, så om ikke annet så har jeg kanskje fått noen til å reise dit i sommer. 

– Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

– Ja, Stig Frølands bok om infeksjoner i menneskehetens historie. Den heter Kampen mellom mennesket og mikrobene og kom ut i vår. 

 – Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

Oj! Det var litt av et spørsmål. Jeg velger «Hvilken effekt vil innføring av borgerlønn gi på sysselsettingen?»

– Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

– Akkurat det aner jeg ikke. Jeg har begrenset kunnskap om sektoren, til tross for at jeg jobber der. Som kommentator har jeg dekket arbeidslivet, ikke forskning- og høyere utdanning.