Er det greit med shorts og korte skjørt på universitetet?

Av Jørgen Svarstad og Julia Loge

Publisert 4. juni 2018

–  Klærnes funksjon er å ikke distrahere. Det har også med alder og fasong å gjøre. Du skal se representativ ut, sier Elin Ørjasæter.

Debatten om kleskoder på jobb har kokt i det som er den varmeste mai måned i moderne tid. Er det greit å gå på jobb i shorts? Vi sjekket kleskodene i akademia.

På en benk i sola på Oslomet treffer vi journalistikkprofessorene Rune Ottosen og Harald Hornmoen.

– Generelt vil jeg si ja. Men man bør bruke litt sosial intelligens. Jeg tror ikke jeg ville stilt på en svær forelesning med fullt auditorium i en rufsete shorts. Men hvis du bare skal ha en dag på kontoret ditt og kanskje ha noen møter med kolleger, så er det ikke noe i veien for å gå i shorts, sier Ottosen, som selv har bare legger i dag.

Han er professor emeritus. På universitetets seniorsenter, der han sitter og jobber, anslår han at rundt halvparten går i kortbukser.
– Men hvis man skal ta imot eksterne folk, møte i fakultetstyre eller på noen litt mer ordentlige møter, synes jeg man skal kle seg skikkelig.

Sittende i jeans ved siden av istemmer Harald Hornmoen:
– Hvis du innfører et forbud mot shorts på jobb når det er 32 varmegrader, kommer du fort i en konflikt med regelen om at du ikke skal gå hjem fra kontoret. Folk må få lov til å kle seg etter forholdene for å yte maksimalt på varme dager.

Men hva med skjørt?

– Jeg har lyst til å snakke om noe man snakker lite om i denne diskusjonen, sier Elin Ørjasæther når vi ringer henne. Hun er førstelektor ved Høgskolen Kristiania og redaktør for nettavisen Arbeidsnytt.

Elin Ørjasæter er førstelektor ved Høyskolen Kristiania, hvor hun underviser i HR og personalledelse. Foto: Høyskolen Kristiania

– Det er hvor korte skjørt kvinner kan gå i. Kvinner har gått veldig fri i denne diskusjonen. Det handler om å bruke vettet, sier Ørjasæter.

Hun fortsetter:

– Nå blir jeg vel drept, men det handler om hva slags bein du har og litt om alder. Det er ikke til å komme fra at det er lettere for unge slanke mennesker å gå i korte skjørt, enn gamle mennesker.

– Så du mener eldre bør være litt forsiktige med å gå med korte skjørt?

– Ja, de bør være forsiktige med å gå i korte skjørt.

– Går du selv i skjørt på jobb?

– Dette er så kort som jeg mener er akseptabelt for en statsråd, sier Nybø. Foto: Julia Loge

– Ja, det hender. Men jeg har skjørt som slutter ved knærne. Og jeg ville aldri noen sinne vist meg i en undervisningssituasjon i shorts. Det er fordi jeg er gammel og feit. Det er sånn man ikke kan si uten å bli skutt: Klærnes funksjon er å ikke distrahere. Det har med alder og fasong å gjøre. Man skal se representativ ut. Punktum finale.

Dette mener statsråden

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) setter i hvert fall en standard som tillater godt synlige knær. Forskerforum treffer henne på NIFUs årskonferanse.

– Dette er så kort som jeg mener er akseptabelt for en statsråd, sier Nybø og peker på sin sommerkjole som rekker godt over knærne.

Elin Ørjasæter sier at hva slags klær det passer å gå i, handler om kontekst. Hun viser til episoden forrige uke der den svenske artisten Agnes Arrhult ble kastet ut av Liseberg fordi hun hadde for lite klær på seg – en bikinitopp og olabukser.

– Det mener jeg blir helt feil fordi dette var i en fornøyelsespark. Det handler om en ting: Klær er kontekst, sier hun.

– Shorts er en vederstyggelighet

Rektor ved Universitetet i Bergen la torsdag ut en twitter-melding med emneknaggen #ikkeshortspåjobb.

– Shorts er en vederstyggelighet, svarer Dag Rune Olsen om meldingen.

I hvert fall når man skal på styremøte, legger han til. For med store parkanlegg midt i universitetsområdet og en nyetablert strand rett ved, er det greit å gå med shorts, ifølge rektoren.

– De dagene det er forsvarlig å gå i korte bukser i Bergen, må vi åpne for mer lette antrekk, sier han til Forskerforum.

Heller ikke rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, vil legge seg opp i de ansattes klesvalg.

– Jeg bryr meg katta, er Stølens umiddelbare svar. – Jeg går ikke i shorts, men for andre er det fritt, sier han og legger til at han liker å gå i shorts.

Nøyer seg med å brette opp ermene

Noen vil ha det til at de ved Norges Handelshøyskole er litt mer formelle i klesveien. Men rektor Øystein Thøgersen bedyrer at det slett ikke er noe shorts-forbud der.

Rektor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier han er litt mer formell i klesveien enn gjennomsnittet. Foto: NHH

– Som i resten av akademia, er kleskoden relativt fri. Om sommeren er det en del shorts å se. Hvis man er på viktige møter tilpasser man seg, sier han.

Han sier at han personlig ikke ville forelest i shorts.

– Jeg kan legge til at shortstendensen ikke rekker inn til rektors kontor. Der holder det å ta av mansjettknappene og brette opp skjorteermene hvis det er krise. Det får være grenser for uformellhet.

  • Les mer: