– Et nei kan bety streik i sommerferien
LUKK
Annonse
Annonse

- Et nei kan bety streik i sommerferien

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 28. mai 2014 kl. 09:33

Forhandlingsleder for Unio stat svarer på kritikken fra egne rekker i Forskerforbundet.

--et-nei-kan-bety-streik-i-sommerferien


– Streik i sommerferien har liten effekt, sier Sigrid Lem.

Fakta
<

– Resultatet ble ikke som Unio ønsket. Vi hadde ønsket et resultat som traff Unios medlemmer bedre. Men frontfaget som ble fremforhandlet mellom LO og NHO la en meget sterk føring på hele oppgjøret. Staten var ikke til å rikke og riksmekleren fulgte staten, sier Sigrid Lem.

Møter kritikk

Som generalsekretær i Unios største forbund i statlig sektor, Forskerforbundet, har hun ledet forhandlingene for Unio stat i årets lønnsoppgjør. Som Forskerforum omtalte tirsdag, møter både Unio og Forskerforbundet kritikk mot resultatet av avtalen som ble inngått ved riksmeklerens bord. På Forskerforbundets Facebook-side stiller enkelte spørsmål om det er verdt å fortsatt være medlem. Tillitsvalgt ved Universitetet i Stavanger Helge Sørheim oppfordrer medlemmer til å stemme nei til avtalen når den skal ut på uravstemning i løpet av kort tid.

– Har folk grunn til fortsatt å være medlem i Forskerforbundet etter dette oppgjøret, Sigrid Lem?

– Jeg mener det. Prosenttilleggene gir høye kronetillegg oppover lønnstabellen, og det er fortsatt mye igjen å fordele. Det er store beløp som er satt av til lokale forhandlinger. Vi har også oppnådd å bevare dagens lønnssystem med sentrale tillegg, justeringer og lokale forhandlinger. Akademikerne krevde alt lokalt. I tillegg har vi klart å bevare OU-midlene (opplysnings- og utviklingsmidler, red. anm.). Det fører til at vi fortsatt kan gjennomføre opplæringstiltak og sikre at vi har gode tillitsvalgte.

Streik i sommerferien

– Noen tar til orde for å stemme nei til avtalen i lønnsoppgjøret, men du anbefaler den. Hvorfor skal de stemme ja?

– Et nei kan bety streik i sommerferien. Det har nok liten effekt. Streik ble selvsagt vurdert, men så lenge de andre organisasjonene godtok resultatet og resultatet i seg selv ikke var et godt grunnlag for streik, anbefalte vi ikke streik. Resultatet etter lønnsnemd er også gitt når de andre har godtatt resultatet.

Sigrid Lem understreker at det er store midler som gjenstår å fordelen gjennom lokale forhandlinger. I snitt vil de ansatte i staten få en lønnsøkning på 1,75 prosent med virkning fra 1. august, i tillegg til de nærmere to prosentene som blir gitt i generelt tillegg fra 1. mai. 14

– Snakk opp stillingsgrupper

– Det er avsatt en stor lokal pott, i tråd med krav fra flere av de største lokallagene våre. Den gjenstår å fordele, sier Lem.

– Hva bør lokallagene gjøre nå for å sikre seg en bit av den lokale potten?

– De må ha gode krav og gå i dialog med arbeidsgiver for å snakke opp stillingsgrupper og enkeltpersoner som fortjener høyere lønn. De må skape forståelse for behovet for å presse opp våre stillinger.