Får støtte til å saksøke staten

Av Forskerforum

Publisert 27. oktober 2014

Iranske stipendiater som kastes ut av Norge får penger av norsk fagforening.

Fakta
  • Internt prosjekt i Forskningsrådet for jevnere ressursstrøm og aktivitetsnivå.
  • Rådet vurderer utlysning og saksbehandling som i mindre grad følger programgrensene, til fordel for porteføljer av fag- og innsatsområder.

«Landsmøtet til Industri Energi har stemt for å bevilge 30 000 kr til SEDAI for å støtte dem i deres kamp mot den akademiske diskriminering av Iranske studenter,» skriver fagforeningen på sin Facebook-side. Bidraget fra LO-forbundet, som organiserer 60 000 ansatte i industri- og energisektoren i Norge, gjør at støtteorganisasjonen for iranske studenter og stipendiater har nådd sitt innsamlingsmål, skriver Universitetsavisa.

Organisasjonen Stop Educational Discrimination aganst Iranians (Sedai), har nå samlet inn over 20 000 dollar, over 130 000 kroner, som skal finansiere et søksmål mot norske myndigheter.

Strenge FN-resolusjoner

– Det er godt å få denne støtten og godt å vite at vi ikke er alene, sier iranernes talskvinne Hamideh Kaffash til Universitetsavisa.

Søksmålet tar sikte på å oppheve utestengelsen av en rekke iranske studenter og doktorgradsstipendiater. De har blitt nektet opphold i Norge av UDI fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det kan være fare for overføring av sensitiv teknologi til Iran. Både PST og flere departementer vurderer søkerne før UDI kan fatte vedtak om visum. Ifølge Utenriksdepartementet er det forbudt å eksportere varer, teknologi og kunnskap som kan hjelpe Iran med deres atomprogram eller olje- og gassutvinning. Dermed rammes forskere og studenter ekstra hardt.

– Iran er spesielt, og bakgrunnen for våre vurderinger er strenge FN-resolusjoner som Norge er forpliktet til å følge, sa kommunikasjonssjef i PST Martin Berner til Forskerforum tidligere i år.

Utvist fikk komme tilbake

PST mener å ha indikasjon på at iranske visumsøkere for forskning og studier «bevisst forsøker å tilegne seg kunnskap og kompetanse innen spesifikke teknologiområder som kan ha betydning for Irans atomprogram».

– Norske universiteter og forskningsinstitusjoner skal ikke bidra til at Iran skal lage det de er mistenkt for å lage, sa Berner.

Ved NTNU har den strenge praksisen til PST og UDI ført til store protester. Det har også ført til at en utvist stipendiat, Mahdi Ghane, fikk komme tilbake til Norge. Han hadde da fått opphold og plass ved et universitet i Australia i stedet.