FHI anbefaler å åpne opp universiteter og høyskoler «snarlig»
Annonse

FHI anbefaler å åpne opp universiteter og høyskoler «snarlig»

Av Jørgen Svarstad

Publisert 11. februar 2021

– Vi anbefaler å lempe på restriksjonene for fysisk tilstedeværelse på universiteter og høgskoler snarlig, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Det er stengte campuser og lesesaler flere steder i landet på grunn av nasjonale smittevernstiltak.

I Oslo, Bergen, Trondheim, Fredrikstad og Ås møter studenter stengte dører.

Annonse

På onsdagens pressekonferanse varslet imidlertid Line Vold fra Folkehelseinstituttet (FHI) lettelser i restriksjonene.

– Vår foreløpige vurdering er at det er hensiktsmessig å videreføre mange av de nasjonale tiltakene et par uker til, med et mål om å kunne lette på de nasjonale tiltakene dersom utviklingen ikke forverres, sa hun.

Og fortsatte:

– Vi er opptatt av tiltaksbyrden for barn og unge, og er opptatt av at tiltakene for dem likevel lettes raskt. De har hatt stor tiltaksbyrde over tid, og vi er bekymret for konsekvensene. Vi anbefaler derfor å lempe på restriksjonene for fysisk tilstedeværelse på universiteter og høgskoler snarlig.

FHI innrømmet feil i rapport

Tidligere denne uken gikk UiO-rektor Svein Stølen og leder for Studentparlamentet Runa Fiske hardt ut mot regjeringens behandling av unge under pandemien.

– Vi må anerkjenne at de unge bærer kostnadene av koronatiltakene, sa Svein Stølen til VG.

Forrige uke ble det kjent at det var en feil i en rapport fra FHI, som kan ha fått konsekvenser for studenter. En tabell i den første versjonen av rapporten viser hvordan tiltaksbyrden for de ulike gruppene i landet er vurdert. Restriksjoner for videregående skole, universitet og høgskole er merket som «liten» byrde for barn og unge.

Lørdag kveld opplyste FHI til VG at dette var feil og at de vurderer byrden som «stor» for barn og unge, ikke «liten» når det gjelder det området. Dette er nå oppdatert i rapporten.

– Det at regjeringen kan ha basert sine beslutninger om studentenes tilgang på campus på en rapport som inneholder en slik grov feil, tydeliggjør at kunnskapsgrunnlaget for beslutninger bør offentliggjøres før beslutninger tas, sier rektor Svein Stølen til VG.

Les også: