Flere forsøk på datainnbrudd mot norske universiteter i fjor
LUKK

Flere forsøk på datainnbrudd mot norske universiteter i fjor

Av NTB

Publisert 4. juli 2022

I fjor ble norske universiteter og høyskoler utsatt for flere forsøk på datainnbrudd enn noen gang før. Det var også økt aktivitet fra statlige hackergrupper.

Likevel er antallet alvorlige hendelser redusert sammenlignet med 2020, ifølge Direktoratet for høyere utdanning og kompetanses (HK-dir) årlige rapport, melder Khrono.

Risikoen for brudd på informasjonssikkerhet og krenkelser av personvernet er på omtrent samme nivå som i 2021. Rapporten viser også at arbeidet med informasjonssikkerhet og personvern er styrket.

Annonse

Ved NTNU i Trondheim opplever de 1.500 dataangrep årlig, opplyser digital sikkerhetssjef Stian Husemoen ved NTNU til avisa.

– En del av det vi opplever er det vi kaller phishing-forsøk, altså svindel. Det vi frykter mest er kryptovirus. Da kommer noen seg inn, krypterer innhold og krever løsepengevirus – gjerne store summer, sier Husemoen.

I rapporten fra HK-dir blir sektoren bedt om å være særlig oppmerksomme på risikoen for løsepengevirus og statlig hacking.

– Dette er hendelser hvor skadevirkningene kan bli særlig store og sammensatte. Vi er også bekymret for alvorlige hendelser som følge av kompromitterte kontoer (innloggingsdata på avveie), skriver de.

Les også: