For 30 år siden advarte oljegigantens forskere om klimaendringer
LUKK

For 30 år siden advarte oljegigantens forskere om klimaendringer

Av Jørgen Svarstad

Publisert 28. februar 2017 kl. 14:40

«Tropiske øyer, som i dag selv knapt kan holde seg over vannet, vil først bli ubeboelige, for deretter å forsvinne under bølgene», advarte Shell.

I over 30 år har oljegiganten Shell hatt detaljerte kunnskaper om farene ved klimaendringer.

Det er den danske avisen Information og nederlandske The Correspondent som forteller historien om hvordan forskerne i oljegiganten Shell allerede på 1980-tallet var bekymret for klimaendringer.

Men siden da har selskapet blant annet investert tungt i forurensende virksomhet, som utvinning av oljesand.  Kritikere hevder at Shell kjente til de alvorlige konsekvensene ved klimaendringer, men at de ikke handlet deretter.

Les også: Meteorologene var ikke først til å engasjere seg i klima

«Dramatiske endringer»

I interne dokumenter Shells forskere om «relativt raske og dramatiske endringer» av klimaet, og med mulighet for «omfattende sosiale, økonomiske og politiske konsekvenser», skriver Information.

Mange dokumenter om klimaendringene ble utarbeidet til intern bruk i Shell på 1980- 1990-tallet for å forberede selskapet på de store, forestående endringene. I 1991 produserte Shell klimavideoen Climate of Concern, som ifølge dem selv er «en av de første advarsler om trusselen om global oppvarming».

Les også: Bør universitetene boikotte oljeindustrien? 

Til bilder av smeltende is og lavtliggende stillhavsøyer, beskriver Shell de mulige «katastrofale» konsekvensene:

«Tropiske øyer, som i dag selv knapt kan holde seg over vannet, vil først bli ubeboelige, for deretter å forsvinne under bølgene», sier fortelleren.

Her kan du se videoen:

Slik svarer Shell 

Den britiske avisen The Guardian har sett et dokument, som er merket «konfidensielt», der det står at «endringene kan bli de største som er målt i historien».

Senere laget Shell grafer som viste at, ved å bruke opp verdens kjente og sannsynlige fossile ressurser, vil man sannsynligvis slippe ut langt mer CO2 enn kloden kan tåle hvis man skal bremse oppvarmingen før den når to grader.

I en kommentar sier Shell ifølge Information : «Vår holdning til klimaendringer er velkjent: Vi anerkjenner klimautfordringen og den rolle energi har som redskap for å nå god livskvalitet».

Les også: