Annonse
Holbergprisen 980x150
Annonse
Holbergprisen mobil

Foreslår maks 20 studenter per foreleser

Av Jørgen Svarstad

Publisert 21. august 2018

Førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius foreslår å innføre en lærernorm i høyere utdanning.

Skolen har fått sin lærernorm denne høsten. Det skal være maks 16 elever per lærer på 1.-4. trinn og 21 elever per lærer på 5.-10. trinn.

Men i høyere utdanning er historien en annen. Der er det slett ikke uvanlig å presse inn noen hundre studenter i samme forelesningssal.

Førsteamanuensis Alexander Refsum Jensenius ved Universitetet i Oslo, og medlem av Akademiet for yngre forskere, synes det er merkelig at det har vært så stor diskusjon om forholdet elev og lærer i skolen, men ingenting om student/lærer i høyere utdanning. Det skrev han på Twitter sist helg, melder Khrono.

Ser til USA

Jensenius mener at det burde innføres en lærernorm i høyere utdanning også. Han ser da for seg at det maks skal være 20 studenter per foreleser.

—  Etter at debatten om antall elever per lærer i grunnskolen har gått og det nå er innført en lærernorm der, så mener jeg tiden er kommet for å diskutere det i høyere utdanning også, sier Jensenius til Khrono.

— Når jeg tenker tilbake på studiene mine i USA, for eksempel, så var det slik vi vurderte kvaliteten. Der hadde man maks 20 studenter per lærer, også på bachelorutdanningene. Her i Norge kan man ha både 100, 200, 500 og inntil 1000 studenter på en forelesning, sier han, og mener at det er vanskelig å følge opp studentene da.

Han sier at det for han er åpenbart at  studiekvalitet henger sammen med at lærer har tid og mulighet til å følge opp den enkelte student.

Svekker universitetenes autonomi 

Utdanningsforsker i NIFU Sveinung Skule er derimot skeptisk. Å innføre en statlig styrt lærernorm ville bety å svekke institusjonene autonomi og handlingsrom når det gjelder hvordan forsknings- og undervisningsressursene disponeres, sier han til Khrono.

Han sier videre at forholdstallet varierer mellom fagområde, type kurs og utdanningsnivå. I noen fag, som legestudiet, kan det være vanskelig å ha mange studenter.

Les også: