Foretaksmodell virker ikke som sektorens eget initiativ
LUKK
Annonse
Annonse

Foretaksmodell virker ikke som sektorens eget initiativ

Av Nina Sandberg, Arbeiderpartiet - Stortingets utdannings- og forskningskomité

Publisert 28. mai 2018 kl. 09:30

Det er kritikkverdig at regjeringen er så taus etter å ha lansert såpass omveltende politikk. Da blir det naturlig nok mye uro og spekulasjoner, skriver Nina Sandberg (Ap).

Arbeiderpartiet la merke til forslaget straks det kom i Jeløya-erklæringen, og har rimeligvis ventet på at regjeringen skal si mer om hva de vil oppnå, hvilke andre tilknytningsformer de vil vurdere og hvilke steg de vil ta etter mulighetsstudien. Det har enda ikke kommet.

Det er kritikkverdig at regjeringen er så taus etter å ha lansert såpass omveltende politikk, for når de ikke toner flagg i en så viktig sak, blir det naturlig nok mye uro og spekulasjoner i universitets- og høgskolesektoren. Debatten har dessuten kommet til å dreie seg kun om foretaksmodell, som vi så langt har oppfattet som eneste foreslåtte alternativ. Om det er regjeringens hensikt, vet jeg ikke.

For Arbeiderpartiet har det vært viktig å lytte til hva fagbevegelsen, sektoren selv og studentorganisasjonen mener, før vi skal diskutere eventuelle endringer i tilknytningsformer i stortingsgruppa. Vi har altså ikke fattet noe formelt vedtak enda, men det er jo tydelig stor motstand mot å gjøre om lærestedene til foretak. LO peker for eksempel på at en foretaksmodell ikke vil gi institusjonene større økonomisk frihet eller mer handlingsrom. Også Unio er ser ikke behovet for å utrede en foretaksmodell. De mener det er unødvendig å bruke ressurser på dette nå. Vi har i det hele tatt hatt vansker med å finne noen som går inn for dette, ut over regjeringens egne rekker, så dette virker ikke akkurat som fagmiljøenes eget initiativ.

I utgangspunktet mener vi i Arbeiderpartiet at kunnskapsorganisasjoner og fagfolk bør styres mer overordnet, og basert på tillit. Vi har foreslått utviklingsavtaler for alle institusjonene, for hvordan de skal utvikle seg og løse samfunnsoppdraget sitt, kombinert med en mer overordnet politisk styring.

Vi er særlig opptatt av at en ny styringsmodell ikke må åpne opp for studieavgifter i høyere utdanning. Stortinget har stanset gjentatte forslag fra Høyre- og Frp-regjeringen om å innføre studieavgifter. Høyre har fortsatt i sitt program at de vil innføre moderate skolepenger for studenter fra land utenfor EØS-området. Dette handler om lik rett til utdanning, og er viktig for arbeiderbevegelsen. Vi vil gi flere muligheten til å ta en utdanning, og da må vi ikke lage et system som åpner opp for at institusjonene kan ta studieavgifter mot det politiske flertallet sin vilje.

  • Les mer om Arbeiderpartiet: