Rikskjemiker Alexander Sandtorv får formidlingspris
LUKK

Rikskjemiker Alexander Sandtorv får formidlingspris

Av Forskerforum

Publisert 9. november 2022 kl. 15:16

Kjemiker Alexander Sandtorv (35) er tildelt Forskningsrådets formidlingspris 2022.

I begrunnelsen skriver juryen at Sandtorv er en uredd formidler og debattant som evner å treffe forskjellige deler av befolkningen, i ulike fora, og med ulike og til dels nyskapende metoder. Han kommuniserer kunnskapsrikt, men folkelig og med lave skuldre med en rekke målgrupper, også ved bruk av humor. Dette bidrar til å bygge ned skillet mellom forskere og folk flest.

Sandtorv har selv sagt at dersom ingen vet hva forskere i kjemi holder på med, blir de irrelevante i samfunnet. Juryen peker på at vinneren gjennom sitt formidlingsarbeid nettopp har gitt et vesentlig og positivt bidrag til å synliggjøre et fagfelt alle har et forhold til, men som få kan særlig mye om.

Annonse

Videre fremholder juryen at prisvinneren har vært kritisk til det han mener er en mangelfull satsing på forskningsformidling ved universitetene, og en manglende kultur for å ta vare på formidlere som ønsker å bidra med sin kunnskap ut over fagfellesskapene. Juryen har derfor i sitt valg lagt vekt på hvordan vinneren har skapt oppmerksomhet om og innsikt i de akademiske institusjoners formidlingssatsing.

Sandtorv var inntil i år førsteamanuensis i kjemi på Universitetet i Oslo. Fra 2022 har han etablert egen virksomhet som forskningsformidler på heltid, og er involvert i bøker, podkast og TV-produksjoner.

I sin tid som forsker ved UiO gjorde han formidling til en integrert del av sitt virke som forsker, og han har vært en synlig forkjemper for forskningsformidlingenes plass som en viktig og naturlig del av forskergjerningen.

– Jeg vil gratulere Alexander Sandtorv med formidlingsprisen. Uredde forskeres tilstedeværelse og synlighet er viktig innen alle fag, og måten Sandtorv har løftet kjemifaget, er imponerende, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

– Åpenhet fra forskere og god kommunikasjon mellom forskere og samfunnet er en forutsetning for en opplyst offentlighet, for tilliten til kvalitetssikret kunnskap og forskningsmiljøene, og for forskningens kvalitet, fortsetter Tveit.

Tidligere vinnere er blant annet Anne Spurkland, Anne Sverdrup-Thygeson og Bjørn Samset. Prisen er på 500 000 kroner.

  • Les også: