Forskere trekker tilbake innflytelsesrik artikkel om malariamedisin
LUKK

Forskere trekker tilbake innflytelsesrik artikkel om malariamedisin

Av Jørgen Svarstad

Publisert 5. juni 2020 kl. 00:17

Artikkelen hevdet at malariamedisinen kunne øke dødsrisikoen for koronapasienter. Nå beklager forfatterne at den ble publisert.

Tre av de fire forfatterne av en innflytelsesrik artikkel i det medisinske tidsskriftet The Lancet trekker artikkelen tilbake.

Artikkelen hevdet at malariamedisinen hydroksyklorokin ikke har noen positiv effekt på koronapasienter. Tvert imot kunne den øke dødsrisikoen for koronapasienter.

USAs president Donald Trump har festet lit til medisinen, og han har uttalt at han tar den daglig. Han har fått kritikk siden det foreløpig ikke finnes god dokumentasjon på at medikamentet hjelper mot covid-19.

WHO stanset forsøk med medisinen

Som følge av studien, som ble publisert 22. mai, stanset Verdens helseorganisasjon (WHO) sine forsøk med medisinen i en periode. Forskere i flere land har jobbet med å teste medisinen, og også ved Oslo universitetssykehus ble utprøvingen stanset.

De tre forfatterne som nå trekker tilbake artikkelen forteller at selskapet Surgisphere, som sto for datainnsamlingen, ikke vil utlevere det fulle datasettet for en uavhengig gjennomgang, og at de ikke lenger kan gå gode for primærdataene.

I studien ble angivelig 96. 000 innlagte koronapasienter undersøkt.

Noen av disse hadde blitt behandlet med den ti år gamle malariamedisinen. Flere kliniske studier ble satt på vent etter at artikkelen, som hevdet at pasienter som fikk medisinen hadde større sannsynlighet for å dø eller får hjerteproblemer, ble publisert.

Skrev åpent brev til The Lancet

Mange forskere var imidlertid kritiske. Nesten 150 leger signerte forrige uke et åpent brev til The Lancet forrige uke der de trakk artikkelens konklusjoner i tvil. De ba tidsskriftet om å offentliggjøre kommentarer fra fagfellevurderingen.

En gjennomgang av studien som ble gjort av den britiske avisen The Guardian, viste stor sannsynlighet for at feil var blitt gjort under arbeidet. Blant annet la selskapet Surgisphere i datainnsamlingen til grunn flere døde i Australia enn det var i hele landet på det gjeldende tidspunktet.

I en uttalelse beklager hovedforfatteren bak studien professor Mandeep Mehra ved Harvard Medical Schoo at studien ble publisert. Han sier:

«Jeg gjorde ikke nok for å forsikre meg om at dataene egnet seg for denne bruken.»

The Lancet sier i en uttalelse at «det er mange ubesvarte spørsmål om Surgisphere og dataene som angivelig ble inkludert i denne studien».

Til Khrono sier direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen:

– Lancet må nok gå noen runder med seg selv og se på hvordan de sikrer kvalitet og egen fagfellevurdering. Det som publiseres i Lancet har stor innvirkning på klinisk praksis i hele verden. Det har vi jo virkelig fått demonstrert nå, og dermed er det desto viktigere at det gjøres grundige undersøkelser.

Han leder den globale studien som ble satt i verk av WHO der hydroksyklorokin har vært en av flere legemidler som testes på Covid-19-pasienter.

Les også: