Forskningsenhet trekker seg fra Israel-samarbeid
LUKK

Forskningsenhet trekker seg fra Israel-samarbeid

Av Julia Loge

Publisert 20. august 2024 kl. 15:48

Stiftelsen Tyrili trekker seg fra EU-forskningssamarbeid på grunn av Israelsk deltakelse.

– Situasjonen i Palestina gjør at vi ikke kan stå inne for et samarbeid med israelske utdanningsinstitusjoner, sier fagleder Hanne Lorimer Aamodt i Tyrili.

Tyrili er en stor privat og ideell tilbyder av rusavhengighetsbehandling, med ni behandlingsenheter fra Trondheim til Arendal. Stiftelsen har en egen forskningsenhet.

Fikk Horisont Europa-støtte

I en pressemelding opplyser de om at de inngikk et intensjonssamarbeid med forskningsinstituttet NORCE om partnerskap i et stort internasjonalt forskningsprosjekt om musikkterapi i rusbehandling, i august i fjor. 

NORCE søkte prosjektmidler gjennom EU-samarbeidet Horisont Europa, og fikk tilslag i begynnelsen av august. Prosjektet er ledet fra Norge av NORCE og har 17 samarbeidspartnere fra ulike europeiske land, i tillegg til to israelske institusjoner, Bar Ilan University og Herzog University College.

12. august besluttet ledelsen i Tyrili å trekke seg fra forskningssamarbeidet.

– På grunn av den forverrede og pågående situasjonen i Palestina, så vi at vi trengte å gjøre en etisk vurdering av dette samarbeidet da prosjektet ble en realitet, sier Aamodt.

Skal ta avstand fra uetisk praksis

I pressemeldingen viser Tyrili til at FN-domstolen har vedtatt at Israel bryter folkeretten med okkupasjonen av palestinske områder, og at Israel må trekke seg ut fra alle okkuperte områder.

– Å bryte folkeretten er en av de groveste krenkelsene en stat kan utsette noen for, og Tyrili som stiftelse har gitt seg selv et ansvar for nettopp å ta aktivt avstand fra krenkende og uetisk praksis. Jeg er glad for at jeg har en arbeidsplass som gir meg så tydelige verktøy i møte med tøffe vurderinger, sier Aamodt, og viser til Tyrilis etiske retningslinjer og verdigrunnlag, og til nasjonale forskningsetiske retningslinjer.

Hun sier de vil gjøre nye vurderinger dersom situasjonen i Palestina forandrer seg, eller de israelske aktørene trekker seg fra prosjektet.

– Jeg håper at vår vurdering og vårt grunnlag kan hjelpe andre utdanningsinstitusjoner og forskningsaktører som kanskje sitter med samme vurdering på sine bord, avslutter Aamodt.

  • Les mer: