Forskningsinstituttene kutter ansatte
LUKK

Forskningsinstituttene kutter ansatte

Av Andreas Høy Knudsen

Publisert 28. november 2011 kl. 15:13

Nofima nedbemannet tidlig, og andre institutter vil følge. Sintef kutter ti stillinger.

forskningsinstituttene-kutter-ansatte


Konserndirektør Tonje Hamar i Sintef Teknologi og samfunn har kuttet seksti årsverk. (Foto: Sintef)

Fakta
<

 

Administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen i Nofima sier til Forskerforum at instituttet har vært tidlig ute med å omstille seg til rammebetingelsene for frittstående forskningsinstitutter.

– Andre institutter kan komme til å måtte gjøre sine tilpasninger framover, sier Fylling-Jensen. Nedbemanningen i Nofima omfattet 46 stillinger blant totalt 470 ansatte. Målet var å kutte 25 millioner kroner i personalkostnader på grunn av stort underskudd ved instituttet. Prosessen skjedde uten oppsigelser og gikk hardest utover stab og støttefunksjoner.

Kutter seksti årsverk

Ved nyttår skal Sintef Teknologi og samfunn legge ned faggruppen Innovasjon og virksomhetsutvikling. Ti ansatte i Oslo mister jobben, men i skrivende stund er ingen oppsagt. Omstillingen er siste del av en fireårig nedbemanning på seksti årsverk, og den skyldes blant annet at gruppen ble for avhengig av finansiering fra Forskningsrådet.

– Vi blir altfor sårbare hvis vi ikke har flere bein å stå på, sier konserndirektør Tonje Hamar. Hun har forståelse for at forskerne som mister jobben, opplever situasjonen som meget tøff.

– Folk har lagt ned mye arbeidstid gjennom mange år, sier Hamar. Hun mener arbeidsforholdene i instituttsektoren skjerpes av kortsiktige satsinger og et offentlig virkemiddelapparat som ikke opererer helhetlig.

– Vi trenger langsiktighet og større prosjekter for å komme unna anbudstyranniet som trekker flere ressurser enn man får tilbake, sier Hamar.

Mister volum

Av institusjoner i Forsknings-Norge er de frittstående instituttene mest utsatt for konjunkturendringer. FoU-investeringene i næringslivet har ennå ikke kommet tilbake til nivået før finanskrisen, og andre halvår 2011 viser at veksten i den eksportrettede industrien har stanset, noe som kan svekke FoU-budsjettene neste år. Ifølge Gunnar Jordfald i Forskningsinstituttenes fellesarena skal 70–95 prosent av inntektene hentes gjennom konkurranse i markedet. Dette gjør det krevende å holde på staben i perioder med lavere inntjening.

– Det sitter veldig langt inne å si opp folk, for hodene er det viktigste man har. Et institutt som ikke behandler sine ansatte skikkelig, vil ikke være konkurransedyktig, sier Jordfald.