Fakta

Array

 

En svensk forskningsstiftelse etterforskes for brudd på bokføringsloven og anklages for å ha festet bort forskningsmillioner.

Ifølge Dagens Nyheter har Stiftelsen för Strategisk forskning brukt flere millioner på representasjon, midler som ideelt sett skulle brukes på forskning. En festarrangør oppgir å ha mottatt 9,3 millioner kroner fra stiftelsen over en treårsperiode.

Ifølge regnskapet er det ikke redegjort hva pengene har gått til, men det er avslørt at den skattefinansierte stiftelsen brukte over to millioner på én fest alene. Festen var stiftelsens jubileumsfeiring og ble avholdt i den Blå hallen, som er det storslagne lokalet i Stockholms stadshus hvor den svenske nobel-middagen holdes.

Stiftelsen er bare en av flere organisasjoner som anklages for å ha misbrukt offentlige midler. Blant andre anklages sikkerhetspolitiet, Säpo, for å ha slått for hardt på stortromma da de inviterte til James Bond-fest, også den i Blå hallen. Regjeringen vil nå imøtegå anklagene. Statsminister Fredrik Reinfeldt har meldt at han vil svare på spørsmål om sløsing innenfor offentlige etater 27. september.