Frykter strengere vilkår for forskningstermin
LUKK
Annonse
Annonse

Frykter strengere vilkår for forskningstermin

Av Forskerforum

Publisert 24. september 2015 kl. 10:17

Forskerforbundet mener Universitetet i Bergen nedprioriterer forskning i nytt forslag.

frykter-strengere-vilk-r-for-forskningstermin


Steinar Vagstad mener forslaget nedprioriterer forskning i forhold til alminnelig drift.

frykter-strengere-vilk-r-for-forskningstermin


– Hovedpoenget er at vi ønsker at folk tar forskningstermin, sier universitetsdirektør Kjell Bernstrøm.

Fakta
<

Universitetet i Bergen (UiB) har vurdert reglene for å innvilge forskningstermin. Mens dagens regelverk har få begrensninger på ansattes rett til forskningstermin, tar et nytt forslag fra universitetsdirektøren større forbehold, skriver På Høyden.

– Må ta hensyn til utdanning

Forskningstermin kan innvilges hvert syvende år for fast vitenskapelig ansatte, hvor man får fri fra andre oppgaver i ett år for å vie all sin tid til forskning. Dagens regelverk ved UiB krever kun en godkjent plan for forskningsarbeidet for å få innvilget forskningstermin. Det nye forslaget legger også opp til forskningstermin hvert syvende år, men med den begrensning at at arbeidsgiver får rett til å avslå søknader dersom det foreligger «undervisnings- eller budsjettmessige grunner». Det vil særlig kunne ramme små fag hvor det er vanskelig å skaffe vikarer til undervisning, mener Steinar Vagstad, leder av Forskerforbundet ved UiB.

– De vil altså gjøre budsjetthensyn til en grunn til å nekte folk forskningstermin. Det en da gjør er å nedprioritere forskning i forhold til alminnelig drift, sier Vagstad til avisen.

Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm avviser at han ikke ønsker at folk skal ta forskningstermin.

– Hovedpoenget er at vi ønsker at folk tar forskningstermin. Det er ikke meninger å gjøre endringer i praksisen, sier han til På Høyden og legger til at det ved mindre fag kan være aktuelt å styre uttaket av forskningstermin ut ifra hensyn til utdanningene.

– Vi må balansere hensynet til både utdanning og forskning. Vi har en plikt overfor studentene også, Bernstrøm.

Utsetter avgjørelse

Etter at Forskerforbundet tok opp saken har Bernstrøm kommet på andre tanker, og har trukket saken fra universitetsstyret. Bernstrøm ønsker å sette ned et utvalg til å vurdere saken på ny.

Praksisen for forskningstermin varierer ved universitetene, skriver På Høyden. Ved Universitetet i Oslo er opptjeningstiden lik som i Bergen, på seks år, men det stilles krav til minst 0,7 publiseringspoeng i året for å få termin. Ved NTNU varierer opptjeningstiden mellom fakultetene fra fire år til syv år. Ved noen fakulteter kan også få støtte på 28 000 kroner i måneden om man drar til utlandet med familie.