Frykter universitetssamarbeid
LUKK

Frykter universitetssamarbeid

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 21. november 2011 kl. 09:56

Hva skjer når en liten høyskole slår sammen studietilbud med et universitet? Rektor ved Høgskolen i Nesna frykter i verste fall nedleggelse.

Fakta
<

 

– Forslaget kom overraskende og uventet på meg, sier rektor Svein Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna til Rana Blad.

Løpet kjørt?

Han referer til høyskolens styre som ber administrasjonen om å forhandle med Universitetet i Nordland (UiN) for å utforme en felles grunnskolelærerutdanning og felles sykepleierutdanning, som er de mest sentrale utdanningsløpene for høyskolen. Styret skriver i sitt vedtak at utdanningene skal ha felles opptak, klar arbeidsdeling og felles bruk av ressurser fra høsten 2013.

Både rektor og de ansatte reagerer kraftig på styrevedtaket og frykter at Høgskolen i Nesna skal kommen tapende ut av en slik prosess.

– Hvis lærer- og sykepleierutdanningen forsvinner, blir det lite interessant å opprettholde HiNe som selvstendig høyskole. Da er løpet kjørt, og det kan da neppe være styrets intensjon, sier rektor Forfang som mener at forslaget burde vært sendt til administrasjonen for konsekvensutredning før vedtaket ble fattet, sier Forfang.

– Underbruk

Forskerforbundet ved HiNe er også sterkt kritisk. I et brev som legges frem for styret i det kommende styremøtet denne uken, skriver tillitsvalgt i Forskerforbundet Erik Bratland at vedtaket er overilt og uheldig.

– Forskerforbundet vil advare mot en utvikling hvor HiNe blir et underbruk av UiN, noe som kan bli et resultat av vedtaket om felles utdanninger i Nordland, med felles opptak, ressursbruk og fagplaner. Forskerforbundet er ikke imot samarbeid med UiN, men mener at et samarbeid må starte med forhandlinger. Etter Forskerforbundets oppfatning bør en eventuell avtale om samarbeid og arbeidsdeling med UiN følge de linjer som er trukket opp av Nordlandsutvalget, hvor Nesna får ansvar for lærerutdanningene i Nordland. Forskerforbundet anbefaler at rektor lager en sak til styret der rektor ber styret om å presisere forhandlingsmandatet, skriver Bratland.

Positive til SAK

Videre skriver Forskerforbundet at vedtaket binder høyskolen til en strategi som er ubegrunnet og uten forankring i organisasjonen. Vedtaket er fattet med tilknytning til en nasjonal strategi som er tegnet opp av Kunnskapsdepartementet kalt SAK – samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon, som tar sikte på å fordele ressursene i universitets- og høyskolesektoren best mulig. Målet er at institusjonene mer effektivt skal fordele ansvar, samarbeide og slå seg sammen til større enheter.

– Forskerforbundet er positive til at HiNe er aktive i SAK-prosessen, men vi mener det er avgjørende at denne prosessen er forankret i organisasjonen, og at eventuelle vedtak i høgskolestyret inngår i en gjennomtenkt strategi, med en klargjøring av HiNes posisjon i et nytt utdanningslandskap i Nordland, skriver Bratland.

Skaper usikkerhet

Det mener Forskerforbundet ved Høgskolen i Nesna, som skriver at vedtaket er forhastet, overilt og uheldig. Forbundet gjør til kjenne at de er sterkt kritiske til at vedtak som innebærer omfattende konsekvenser, fattes uten at disse er blitt utredet nærmere. De fagorganiserte mener at vedtaket binder HiNe til en strategi som ikke er begrunnet, og at vedtaket er fattet uten noen form for prosess i organisasjonen.

Styret vil i kommende møte fortsette diskusjonen om vedtaket. Rektor Forfang sier til Rana Blad at han tror at styret har kommet litt skjevt ut fra hoppkanten, men vil ta seg inn igjen i svevet.

– Vedtaket tolkes som om styret ber om fusjon med UiN, andre tolker det som en invitt til samarbeid. Ingen er tjent med den usikkerheten som er skapt, aller minst HiNe som trenger all fokus på rekruttering og kvalitetsarbeid, sier han.