Går til søksmål mot Nobelprisen
LUKK

Går til søksmål mot Nobelprisen

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. mars 2013 kl. 06:00

Den medisinske nobelkomiteen har blitt saksøkt av fornærmet forsker.

g-r-til-s-ksm-l-mot-nobelprisen


Tildelingen av den gjeve Nobelprisen i medisin i fjor bestrides av en USA-basert forsker. Foto: Wikimedia.

Fakta
<

 

Rettsdatoen er ennå ikke satt etter at den USA-baserte forskeren Rongxiang Xu har gått til søksmål mot Nobelkommitteen for fysiologi eller medisin ved Karolinska Institutet. Det er denne komiteen som i oktober i fjor bestemte at John Gurdon og Shinya Yamanaka skulle få Nobel-prisen i medisin for sin stamcelleforskning. Deres oppdagelser av reprogrammering av modne celler, som kan ha betydning for alszheimerbehandling, er ikke så banebrytende som komiteen skal ha det til, mener Rongxiang Xu. Hans eget arbeid var vel så avgjørende, hevder han ifølge The Scientist.

Ingen vitenskapelige artikler

Xu saksøker komiteen for urettmessig å ha skadet hans «rykte, yrke og profesjon» og for å ha utsatt ham for «forakt og latterliggjøring». Søksmålet er levert i Orange County i Califorinia og har blitt overført til en føderal domstol i området, rapporterer The Scientist.

Xu har imidlertid problemer med å bevise at han har gjort oppdagelsene han hevder. Han har nemlig ikke publisert forskningsresultatene i fagfellevurderte tidsskrifter.

– Han har ikke vist hva han har gjort. Å si det er én ting, men å bevise det er noe annet, sier stamcelleforskerThomas Graf ved Center for Genomic Regulation i Barcelona til The Scientist.

Første søksmål

Han får støtte fra Douglas Sipp, ekspert på regelverk om stammcelleforskning ved RIKEN Center for Developmental Biology i Kobe i Japan.

– Yamanakas artikler er sitert flere tusen ganger, som betyr at teknologien han har introdusert har hatt enorm innflytelse på stamcelle-miljøet. Hvis du ikke publiserer detaljene om arbeidet ditt i et fagfellevurdert tidsskrift som er tilgjengelig for det internasjonale forskningsmiljøet, og som er så detaljerte at de kan reprodusere studiene selv, kan du godt gjøre spennende ting, men det er urimelig å anta at miljøet skal anerkjenne det, sier han.

Ifølge The Scientist er det ikke første gang en forsker er skuffet over å ha blitt forbigått av en Nobel-komité, men det skal ikke være kjent at noen har gått til retten med sin klage.

– Jeg håper det blir siste gangen det skjer, sier Graf.