Går til streik mot ny arbeidsmiljølov
LUKK

Går til streik mot ny arbeidsmiljølov

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. desember 2014 kl. 10:40

Forskerforbundets lokallag oppfordres til å delta i streik med Unio, YS og LO. - Vi kan ikke ha full krig mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene, advarer SV.

g-r-til-streik-mot-ny-arbeidsmilj-lov


– En slik markering vil være en veldig sterk beskjed til regjeringen, sier SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes.

– Streiken er en politisk markering mot regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven som legger opp til økt bruk av midlertidige tilsettinger, sier leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad.

– Alvorlige endringer

Forskerforbundets hovedorganisasjon Unio har sammen med YS og LO bestemt seg for å gå sammen om en omfattende politisk streik 28. januar. Tidspunktet er foreløpig satt til mellom klokken 14 og 16, men kan være gjenstand for endring. Det vil med all sannsynlighet bli en markering foran Stortinget i Oslo, men også i andre byer rundt om i landet.  

– Vi vet ikke helt formen på dette, men det blir en politisk markering av et par timers varighet, sier Aaslestad.

Streiken kommer i stand i et forsøk på å påvirke Stortinget til å stemme ned regjeringens forslag om å endre Arbeidsmiljøloven. Særlig endringene som skal åpne for økt bruk av midlertidige tilsettinger opprører Forskerforbundet.

– Midlertidighet gir lydig forskning

– Vi ser veldig alvorlig på forslagene til endring av Arbeidsmiljøloven. Den er ikke behandlet ennå i Stortinget, så vi har som mål å påvirke Stortinget til ikke å vedta loven i den formen den foreligger nå. Endringene som vil føre til mer bruk av midlertidighet, vil påvirke arbeidet med å få ned midlertidigheten også i universitets- og høyskolesektoren, som er regulert etter Tjenestemannsloven. Men endringene vil særlig ha betydning for våre medlemmer i instituttsektoren, ABM-sektoren og helsesektoren, sier Aaslestad.

Han får full støtte fra SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som også sitter som medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

– Jeg har stor forståelse for en slik markering. Vi vet at den sittende regjering ønsker at ansatte skal få mer fleksible tilsettingsforhold. At de skal være jobbe mer midlertidig, jobbe mer overtid og på mer ugunstige tidspunkt. Fra et forskerperspektiv er en fast ansettelse grunnlag for å kunne gjøre god forskning og kunne opprettholde en integritet og selvstendighet. Med større grad av midlertidighet får vi mer lydig forskning. Det vi trenger er forskere med integritet til å bryte det nye landet, sier Fylkesnes til Forskerforum.

Vil unngå krig

– I hvilken grad blir dere som er stortingspolitikere påvirket av en politisk streik foran Stortinget?

– Når de tre største hovedsammenslutningene i norsk arbeidsliv går sammen om en slik markering, er det en veldig sterk beskjed å gi til regjeringen. Det vil gi en direkte beskjed om at et sånt forslag overhodet ikke har de ansattes organisasjoner i ryggen. Det bør være et sterkt signal til regjeringen om å henlegge forslaget, sier Fylkesnes.

Han frykter en situasjon der det blir full krig mellom arbeidstakerne og regjeringen.

– Hvis det ikke er noe gehør blant organisasjonene, som ellers er veldig konstruktive, for disse endringene, bør det være en vekker for regjeringen. Vi kan ikke ha en situasjon hvor det er full krig mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene. Det tjener ingen på.

Forskerforbundet håper markeringen i slutten av januar vil kunne påvirke Stortinget til å stemme ned forslaget, og oppfordrer så mange som mulig å delta.

– Det er viktig at dette er en markering som får bred oppslutning, sier Aaslestad.