Gir grønt lys for at universiteter og høyskoler i Oslo-regionen kan gjenåpne
LUKK
Annonse
Annonse

Gir grønt lys for at universiteter og høyskoler i Oslo-regionen kan gjenåpne

Av Jørgen Svarstad

Publisert 16. februar 2021

Universitetet i Oslo ønsker sine studenter velkommen tilbake på campus.

Regjeringen opphever de strenge ekstratiltakene som ble innført i en rekke kommuner på Østlandet i forbindelse med mutantutbruddene i Nordre Follo og Halden.

Det ble klart på tirsdagens pressekonferanse.

Annonse

Tiltakene har blant annet innebåret at universiteter og høyskoler har måttet holde campus stengt for studenter.

Nå blir det opp til kommunene å bestemme tiltaksnivået.

Dette betyr at studenter i Oslo-regionen kan dra på lesesaler og campus fra torsdag av. Med mindre kommunene eller institusjonene selv bestemmer noe annet.

Blant annet har alle universitetene og høyskolene i Oslo, samt NMBU i Ås og Høgskolen i Østfold i Fredrikstad holdt stengt.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen orienterte onsdag om hva som skjer med koronatiltakene i hovedstaden fremover.

– Som en del av de statlige lettelsene av tiltakene, kan lesesaler og biblioteker på universiteter og høyskoler gjenåpne. Dermed kan vi begynne på gjenåpningen i resten av samfunnet, sa han på pressekonferansen.

Universitetet i Oslo ønsker studentene velkommen tilbake på campus.

–  I en tid hvor andre får reise på vinterferie, er vi veldig glad på vegne av studentene for at de nå får tilgang til lesesaler og arealer på campus. Det betyr mye for deres studiehverdag , sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo (UiO) i en kommentar på UiOs nettsider.

Der står det at at lesesaler, bibliotek og bygninger åpner for studenter fra 18.februar.

I en melding på Facebook ønsker UiO sine studenter tilbake til campus.

Byens andre universitet, Oslomet, er imidlertid mer tilbakeholdne. På nettsiden deres står det fortsatt at universitetets bygninger er stengt for studenter, med noen få unntak. Ny informasjon kommer onsdag 17. februar, heter det.

Fredrikstad og Hvaler har bedt om at tiltakene forlenges til fredag for å få nok tid til å vurdere egne tiltak. Studenter her derfor tidligst komme tilbake på fredag.

Det er Halden, Oslo og Sarpsborg som har hatt de strengeste regjeringspålagte tiltakene, på nivå C.

I tillegg har det vært tiltak på nivå D i Asker, Bærum, Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nittedal, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Våler og Ås.

Kommunene var i utgangspunktet plassert i forskjellige ringer (ring 1 og ring 2) i forbindelse med utbruddene, men disse oppheves altså nå.

Det er også innført ekstra tiltak på Vestlandet i forbindelse med utbruddene i Ulvik og Bergen. Disse ble mandag videreført i én uke. Studentene i Bergen kan altså ikke returnere ennå.

Les også: