Her er lønnskravet i staten
LUKK

Her er lønnskravet i staten

Av Forskerforum

Publisert 20. april 2015 kl. 11:19

Unio har overlevert sitt krav i årets lønnsoppgjør.

Fakta
<
  • Likt prosentvis tillegg til alle.
  • Omstillingsprosesser og strukturreformer som pågår i staten, må gis tilstrekkelige økonomiske rammer for omstillingene.

Det er det første kravet fra Unio i årets mellomoppgjør. Det ble overlevert i dag til statens personalsjef i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som representerer staten som arbeidsgiver.

Moderat linje

– Unio er opptatt av at staten fortsatt skal levere effektive og gode tjenester, også når Norge går en mer uforutsigbar fremtid i møte. Vi er avhengig av at motiverte folk ønsker å skaffe seg relevant kompetanse gjennom utdanning og senere velger staten som arbeidsgiver. Lønn er et viktig virkemiddel her, sier forhandlingsleder i Unio stat og leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad.

– Vi holder oss til en moderat linje i dagens situasjon, men på sikt vil alle tape dersom staten ikke kan stille med nok utdannede og kompetente folk. Å redusere lønnsgapet mellom utdanningsgrupper i statlig og privat sektor er derfor helt essensielt, sier Aaslestad.

Lite å forhandle om

Ifølge fagbladet Frifagbevelgelse.no er hovedorganisasjonene relativt enige om at årets krav vil være moderate. YS er den eneste hovedorganisasjonen som har varslet et ønske om å gå over frontfaget, altså kreve høyere økonomiske rammer enn resultatet i forhandlingene mellom LO og NHO.

Frontfaget danner rammen for de øvrige oppgjørene. Den økonomiske rammen er beregnet til 2,7 prosent. Siden mye av lønnsveksten i 2015 allerede er satt i effekt gjennom lønnsøkninger sent i 2014, er det svært lite av de anslåtte 2,7 prosentene som det vil bli forhandlet om. Men forhandlingsleder for YS, Pål N. Arnesen varsler at YS ikke ønsker å holde seg strengt til den rammen.

– De ansatte i staten har en lavere lønnsutvikling enn ansatte i privat sektor. Derfor krever vi økt ramme i staten, sier Arnesen ifølge Frifagbevegelse.no.

30. april ved midnatt, er partenes frist til å komme til en forhandlingsløsning.