HiOA sier ja til to nye forskningsinstitutter
LUKK

HiOA sier ja til to nye forskningsinstitutter

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. juni 2015 kl. 10:43

Landets største høyskole vil bli enda tyngre på forskning.

Fakta
<

Vedtaket falt under styremøtet ved Høgskolen i Oslo og Akershus 16. juni: Forskningsinstituttene Sifo og Nibr blir del av høyskolen hvis Kunnskapsdepartementet sier ja. Forkortelsene står for Statens institutt for forbruksforskning og Norsk institutt for by- og regionsforskning, institutter som høyskolen håper vil styrke forskningsporteføljen.

­– Ikke minst vil dette tydeliggjøre vår profil og styrke vår posisjon i et institusjonslandsskap som preges av stadig sterkere konkurranse, sier rektor og styreleder Kari Toverud Jensen i en pressemelding.

Endret oppfatning

– Jeg synes vi har hatt en god prosess, og føler meg trygg på at dette er et godt bidrag til HiOAs framtidige virksomhet. Ikke minst vil dette bidra til å styrke forskningsaktiviteten ved HiOA, sier forskningsdirektør Morten Irgens.

Høyskoleavisa Khrono rapporterer fra styremøtet at vedtaket var enstemmig. Styremedlem Anton Havnes, som er professor ved Senter for profesjonsstudier, hadde på forhånd varslet at han ville stemme mot. Han endret oppfatning under møtet fordi han mente at det ville vært et uheldig signal til omverdenen om ikke et så strategisk viktig vedtaket var enstemmig, skriver Khrono.

Rektor Kari Toverud uttalte også at påtroppende rektor Curt Rice var positiv til overdragelsen.

Støttet av tillitsvalgte

Også fagforeningsrepresentanter ved instituttene har uttalt seg positivt om fusjonen.

 – Verden går videre, og det gjør vi også. Forskningsbevilgningene har endret seg de siste tiårene. Det er ikke lenger så lett å være et lite institutt når man for eksempel skal søke om midler hos Forskningsrådet. Derfor ser vi på en fusjon som en farbar vei, har Silje E. Skuland tidligere uttalt til Forskerforum. Hun er tillitsvalgt for Forskerforbundet i Sifo.

Hun fikk støtte av tillitsvalgt ved Nibr Berit Aasen:

– Politisk legges det nå så stor vekt på internasjonalisering av norsk forskning. Da er det positivt å være del av et større fagmiljø, hvor det også er betydelige midler tilgjengelig for satsing på EUs forskningsprogrammer. I en situasjon hvor instituttsektoren har lite oppmerksomhet politisk og grunnbevilgningen reduseres, er det vanskelige vilkår for små og mellomstore institutter, sa Aasen.

Styrker univeristetsplanen

Fra før har HiOA overtatt to forskningsinstitutter. Fra 1. januar 2014 ble Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) og Norsk institutt for forskning om oppvekst velferd og aldring (Nova) innlemmet i høyskolen under det nyopprettede Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA).

Det ble sett på som et sentralt grep for å heve forskningsaktiviteten ved høyskolen for å kunne realisere planen om å søke universitetsstatus. Det er også planen at Nibr og Sifo skal inngå i Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.