Humanistisk fakultet i krise
LUKK

Humanistisk fakultet i krise

Av Forskerforum

Publisert 20. april 2012 kl. 09:11

Om ti år kan 45 studietilbud være nedlagt og 30 prosent av vitenskapelig personale være borte.

humanistisk-fakultet-i-krise


– Rammekuttene den viktigste grunnen til den dårlige økonomien, sier HF-dekan Trine Syvertsen.

Fakta
<

 

Det konkluderer en analyse ledelsen ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo har fått utarbeidet, skriver Morgenbladet.

Skylder på universitetsstyret

Prognoser for utviklingen går ti år frem i tid. Den nye analysen redegjør for hvordan ledelsen ved fakultetet oppfatter virkeligheten, og plasserer hovedansvaret for dagens situasjon hos UiO-styret.

Det fastslås at HF får en stadig mindre andel av Universitetets midler fordi UiO-styret prioriterer å flytte penger over til kostbare nysatsninger, som for eksempel den storstilte satsningen på livsvitenskap: «Den viktigste årsaken til forverringen av HFs økonomiske situasjon er rammekutt i bevilgningen fra UiO. UiO-styret har de siste årene bevilget mer til nye satsinger enn bevilgningen til departementet gir dekning for. Selv om kuttene har begrenset virkning det enkelte år, blir den akkumulerte effekten betydelig over tid», heter det i analysen.

27 emner i fare

– Universitetsstyret har mange viktige satsinger og hensyn å ta, men i vår analyse er rammekuttene den viktigste grunnen til den dårlige økonomien, sier HF-dekan Trine Syvertsen til Morgenbladet.

I dag har fakultetet 35 millioner kroner mindre å rutte med enn for bare fire år siden, og antallet egenfinansierte forsknings- og undervisningsstillinger er allerede redusert med 9 prosent fra 2005 til 2012. For øyeblikket skal 27 studietilbud stå i fare for ikke å bli videreført. Ledelsen mener at et sannsynlig scenario er at antallet vitenskapelig ansatte reduseres med ytterligere 47 årsverk til totalt 243 i 2022. Den totale nedgangen blir i så fall på 107 årsverk, eller 30,5 prosent, fra 2005.

– Blir verre

Rapporten beskriver hvordan denne utviklingen bare vil fortsette dersom finansieringen ikke styrkes, og konkluderer at «ved en videre utarming av HF vil valget stå mellom å gjøre substansielle kutt i fagporteføljen eller skjære i prioriterte og forskningssterke områder».

Professor Espen Ytreberg, som leder institutt for medier og kommunikasjon, mener dekanatets gjennomgang viser at HF nå er kommet til et vendepunkt.

– Dagens situasjon er vanskelig, men denne analysen viser at det trolig kommer til å bli mye verre. HF-klemma er blitt så hard at den er i ferd med helt å frata fakultetsledelsen muligheten for å handle. Vi går mot et nivå der vi bare administrerer en mer og mer dramatisk fattigdom, med dårligere og dårligere muligheter til å snu tendensen, sier han til avisen.

Klar over utfordringene

Rektor Ole Petter Ottersen ønsker ikke å kommentere innholdet i prognosene overfor Morgenbladet, og vil ikke si noe om hva han mener bør gjøres med situasjonen. Ottersen sier at dette er en sak som er under behandling og at han derfor ikke vil kommentere spørsmålet om forverringen av situasjonen på HF skyldes UiO-styrets nedprioritering av fakultetet.

– HF har levert en veldig solid fremstilling av problemene og en god beskrivelse av situasjonen. Vi har siden i fjor høst arbeidet med HFs økonomiske situasjon og er klar over utfordringene, uttaler rektor Ole Petter Ottersen.