Alt gikk riktig vei for Kulturhistorisk museum. Så kom korona.
LUKK

Sommerintervjuet:

Alt gikk riktig vei for Kulturhistorisk museum. Så kom korona.

Av Jørgen Svarstad

Publisert 3. juli 2020 kl. 13:16

– År med hardt og systematisk arbeid er nullet ut, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.

Det har vært en tøff vår for norske museer, som først måtte stenge og deretter går glipp av enorme inntekter fordi de utenlandske turistene ikke får komme til Norge.

Det vet Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo alt om. Vikingskiphuset, som ligger under Kulturhistorisk museum, var i fjor det best besøkte museet i landet. Men 95 prosent av gjestene var utenlandske turister.

Fakta
Hvem: Håkon Glørstad (50)
Tittel: Direktør ved Kulturhistorisk museum ved UiO og arkeolog

– Det har vært en frustrerende opplevelse. 2019 var et fantastisk år med over 700 000 besøkende til Kulturhistorisk museum, med byggebevilgning til nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy, nye forskningsprosjekter og masse positiv oppmerksomhet. Alt lå an til at denne positive trenden skulle fortsette også dette året. Koronaepidemien snudde opp ned på alt, hvor vi nå føler på at år med hardt og systematisk arbeid er nullet ut. Heldigvis har vi mange entusiastiske og kreative medarbeider på museet som har holdt driften i gang også under nedstengingen og som er fulle av pågangsmot nå som vi åpner opp igjen. Det er jeg utrolig glad for.

I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. 

– Hvordan blir sommeren og høsten for dere?

– De blir krevende. Vi har fulgt regjeringens politikk og utviklet museet slik at brorparten av våre inntekter kommer fra eksterne kilder. Billett- og butikkinntekter er bærebjelker i vår økonomi. Med all internasjonal turisme avviklet, kan vi håpe på besøkstall opp mot 20 % av det normale. Trenden så langt viser besøkstall under 5 % av det vi er vant til. Dette vil få store konsekvenser for vår mulighet til drive og utvikle museet videre. Vi har foran oss en krevende prosess med å sikre museets økonomi og handlekraft.

– Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn?

– Henter man seg ikke inn ved å ta igjen det tapte? Det beste med sommerferien er å ha god tid til alle lystbetonte prosjekter som har måttet vente gjennom resten av året!

– Det blir neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre?

– Det er mange flotte steder å oppleve i Norge, men jeg vil faktisk anbefale alle å være turist i egen by. Som museumsdirektør hører jeg alt for ofte folk som beskjemmet innrømmer at de har bodd et sted i årevis, men aldri har tatt seg tid til å besøke de lokale attraksjonene. Sommeren 2020 er definitivt tiden for å bøte på dette.

– Hva har vært det største høydepunktet for deg så langt i år i jobbsammenheng?

– Jeg var veldig stolt over at museet i år fikk levert inn en omfattende ITN-søknad til Det europeiske forskningsrådet og samtidig har en søknad inne i andre runde av vurderingene for ERC-tildelingene. Det lover godt for en tydeligere internasjonal forskningsprofil, et mål vi har jobbet lenge for å nærme oss.

– Hva er ditt favorittmuseum i verden?

– Det var et vanskelig spørsmål, for det er så mange flotte museer i verden. Kanskje Akropolismuseet i Athen får gå av med seieren. For dette er et museum som har alt – gjennomtenkt arkitektur som er del av den kulturhistoriske opplevelsen, fantastisk beliggenhet, dialog med byen, utrolig spennende historier å fortelle og en fantastisk samling. Til overmål har de servering på taket!

Akropolismuseet i Athen sett ovenfra. Foto: Shutterstock

– Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

– For en stund siden leste jeg Didier Eribons Hjem til Reims og den gjorde et sterkt inntrykk. Måten han vever sammen egen livshistorie, dagsaktuelle politiske problemer og en fascinerende intellektuell historie var veldig engasjerende. Det får bli min anbefaling.

Les flere sommerintervjuer her: