John-Arne Røttingen slutter som administrerende direktør i Forskningsrådet
LUKK
Annonse
Annonse

John-Arne Røttingen slutter som administrerende direktør i Forskningsrådet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. august 2020 kl. 13:13

Går til Utenriksdepartementet for å jobbe med global helse.

Administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, er utnevnt til global helseambassadør i Utenriksdepartementet, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Blir helseambassadør

I sin nye stilling vil Røttingen få hovedansvaret for å følge opp den samlede norske globale helseinnsatsen, og vil arbeide tett med utenriksministeren, utviklingsministeren og departementets ledelse.

Annonse

Styreleder i Norges forskningsråd, Hilde Tonne, mottok i dag oppsigelsen fra John-Arne Røttingen. Han fratrer 1. desember 2020, etter i underkant av 4 år i rollen. 

– Styret beklager John-Arnes oppsigelse, samtidig som vi forstår behovet for å ha den beste ledelse vi kan ha i landets globale helseinnsats. Takket være John-Arnes lederskap og innsats fra hele organisasjonen, står Forskningsrådet i dag enda sterkere i å levere på sitt samfunnsoppdrag, sier Tonne i en uttalelse.

Vemodig

Hun understreker at koronaepidemien har vist at godt koordinerte forsknings- og innovasjonsinvesteringer kan hjelpe samfunnet både nasjonalt og internasjonal til å løse store utfordringer.

Røttingen sier det er vemodig å forlate Forskningsrådet.

– Jeg hadde planlagt å bli i Forskningsrådet i mange år fremover, men når behovet for en sterkere global innsats på helse-området blir så prekært, ønsker jeg å stille opp, sier Røttingen.

– Internasjonalt samarbeid må til

Røttingen har bakgrunn som lege og epidemiolog. Siden 2017 har han vært administrerende direktør i Forskningsrådet. Han kom da fra stillingen som områdedirektør for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet hvor han ledet arbeidet med å fremskaffe en ny ebolavaksine. I år leder han også den globale styringsgruppen for en WHO-studie av lovende behandlinger av covid-19-viruset. Røttingen opplyser til Forskerforum at han skal fortsette dette arbeidet.

– Jeg har dedikert mye av min karriere til helse i bredere forstand. Bedre helse handler like mye om samfunn som legevitenskap, og det er dette tverrfaglige perspektivet og det internasjonale samarbeidet som må til for å løse de største utfordringene, sier Røttingen.

Skal jobbe med covid-19

Ifølge Utenriksdepartementet ansettes Røttingen for å styrke arbeidet med global helse og utvikling av vaksiner, inkludert den norske deltakelsen i arbeidet for å bekjempe covid-19.

– John-Arne Røttingen er svært kunnskapsrik og har en sterk posisjon internasjonalt. Norge har i mange år vært blant de ledende på global helseinnsats, og det er viktig for regjeringen å videreføre og styrke innsatsen vår på dette feltet. Arbeidet for global helse og utvikling av vaksiner er en av regjeringens hovedprioriteringer, og situasjonen med koronapandemien har bekreftet viktigheten av dette. Når vi nå ansetter John-Arne Røttingen som spesialrådgiver for helse, styrker vi denne innsatsen og posisjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Til NRK sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein at en viktig del av arbeidet til Norges nye globale helseambassadør også vil være å bruke det omfattende nettverket sitt til å forsøke å få på plass rettferdige fordelingsmekanismer, slik at de fattigste landene ikke kommer langt bak i vaksinekøen.

– Hvis ikke man får de mekanismene på plass, vil en pandemi fortsette å sirkulere i samfunnet fordi utviklingsland ikke får den beskyttelsen. Hvis vi vil få samfunnet opp å gå igjen, så er det beste og viktigste å ikke bare tenke på oss selv, sier Ulstein.

Leter etter arvtaker

Forskningsrådet skriver at styret akkurat har lansert en ny strategi for Forskningsrådet som vil bidra til omstilling av Norge, og at rekrutteringen av en ny administrerende direktør vil bli basert på denne strategien.

– Forskningsrådet har økt investeringene betydelig de siste årene, samtidig som organisasjonen har fått tøffe krav til endring og effektivisering, så dette er både en viktig og krevende lederstilling, sier Tonne. 

LES OGSÅ: