Juridisk fakultet brøt loven
LUKK

Juridisk fakultet brøt loven

Av Forskerforum

Publisert 23. januar 2014 kl. 09:27

En postdoktor og en stipendiat har jobbet til sammen over 1000 timer overtid. - Vi har brutt loven, innrømmer UiO-dekan.

juridisk-fakultet-br-t-loven


– Det har vært kjent i mange år at Det juridiske fakultet er underbemannet, sier dekan Hans Petter Graver.

Fakta
<

– I dette tilfellet har vi brutt loven. Våre rutiner har sviktet, sier dekan Hans Petter Graver ved Det juridiske fakultetet, Universitetet i Oslo (UiO), til studentavisa Universitas.

Det var fakultetet selv som på tampen av fjoråret varslet Arbeidstilsynet om at en stipendiat og en postdoktor hadde jobbet henholdsvis 448 og 648 timer overtid i 2013. Det er ikke første gang det skjer. Også i fjor ble det rapportert om en stipendiat som hadde jobbet 414 timer overtid året før. Fakultetet beskrev det den gang som et skrekkeksempel og et en rutinesvikt, skriver Univeristas.

Lite kontakt mellom avdelinger

– Det er kritisk at juridisk fakultet hadde et liknende tilfelle i 2012 som de sa de skulle følge opp, og så skjer det samme igjen, sier tillitsvalgt i Norsk tjenestemannslag ved UiO, Ellen Dalen.

Ifølge dekanen er årsaken til den ulovlig høye overtiden at mange jobber ved ulike avdelinger ved fakultetet og at det har vært lite kontakt mellom avdelingene.

– Det har rett og slett ikke blitt fanget opp at personer har undervist for mye, sier Graver, som også viser til at det i tilfeller kan være ønsket av den ansatte selv.

– Må fokusere på forskningen

– Det har vært kjent i mange år at Det juridiske fakultet er underbemannet, derfor utgjør eksterne timelærere 40 prosent av undervisningen her. Vi har mange dyktige stipendiater som ønsker å undervise og som opplever det som bittert ikke å få muligheten. Det er riktignok ikke en unnskyldning for lovbruddet, sier Hans Petter Graver.

Dalen mener at det på UiO er et altfor stort undervisningsbehov, og at dette problemet løses på feil måte.

– UiO finner alle mulige måter å dekke undervisningsbehovet på. Dette går ut over forskningen, som nettopp er hensikten med stipendiatstillinger, sier Dalen som mener mange stipendiater har et ønske om å tilfredsstille sin arbeidsgiver ved å jobbe mye, men at det er forskningen både stipendiatene og UiO er mest tjent med.