Fakta

 

  • Midlertidig åremålsstilling på to til fire år
  • Skal kvalifisere til toppstilling
  • Er unntatt regelen i lovverket om fast ansettelse
  • Man kan bare jobbe en periode ved samme institusjon

Norge har fått et nytt universitet etter at fusjonssøknaden mellom Univeristetet i Nordland og Høgskolen i Nesna (som allerede var bestemt fusjonert) og Høgskolen i Nord-Trøndelag ble vedtatt av regjeringen. Det som skulle bli en stor anledning for utdanningssektoren i de to fylkene, har kommet noe i skyggen av det nye universitetets navn.

– Rart navn

Navnet er nemlig Nord universitet, en navnekonstruksjon som bryter med tradisjonen for universiteter og høyskoler i Norge. Til NRK sier språkprofessor Finn-Erik Vinje at navnet er helt bakvendt. Et bedre alternativet ville vært «Universitetet i Nord», mener han.

– Dette var klønete greier og et rart navn. De burde ringt meg først for å få råd. «Nord universitet» er vrient. Det er sånn at man stusser når man ser det på trykk. Det finnes ikke noe forbilde for det navnevalget de har tatt. Det heter jo Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen, for eksempel, sier Vinje.

Enkelt og greit

Også språkprofessor Sylfest Lomheim er kritisk.

– Sammenstillingen Nord universitet er ikke noe naturlig norsk navn, det er unorsk rett og slett. Jeg synes de burde gjort en bedre jobb. «Universitetet i nord» eller «Universitet nord» hadde vært mer naturlig, sier Lomheim.

– Jeg synes det å bare bruke himmelretningene nord, sør, øst og vest som navn på store, viktige institusjoner, er lite fantasifullt, sier han.

Avtroppende rektor Pål Pedersen mener på sin side navnet er godt.

– Det er et flott navn. Nord er både kort og enkelt og greit navn, sier Pedersen til Avisa Nordland.

– Mye av det vi holder på med er nordlig orientert. Også ligger det jo nord i Norge, nord i Europa og nord på kloden.