Kryper innpå LO
LUKK

Kryper innpå LO

Av Forskerforum

Publisert 11. februar 2014 kl. 10:15

Unio, YS og Akademikerne spiser seg innpå landets største hovedorganisasjon.

Fakta
<

LOs andel av de fagorganiserte er på vei nedover, skriver Frifagbevegelse.no. Ifølge tall fra Fafo er for første gang 50 prosent av de fagorganiserte i Norge medlem i en annen organisasjon enn LO.

1. januar i år var LOs medlemstall 897 740, ifølge Fafo. Tall fra de tre andre store hovedorganisasjonene fra april i fjor, viser at Unio, YS og Akademikerne til sammen hadde et medlemstall på 717 000. Det er en økning på nesten 36 prosent siden 2003. I tillegg kommer frittstående fagforeninger.  

Unio, som Forskerforbundet er tilnyttet, hadde ved inngangen til 2013 et medlemstall på rundt 320 000.

Nedgang siden 80-tallet

Ifølge Frifagbevegelse.no er dermed LOs stilling som den suverent største fagorganisasjonen under press. I årene 1995 til 2005 sank LOs andel av de organiserte med to prosentpoeng. De sju neste årene falt den ytterligere to prosentpoeng.

Ser man på kun de yrkesaktive medlemmene, har LO fortsatt et lite overtak. LO har 619 000 yrkesaktive medlemmer, mens de andre organisasjonene har 616 000. Går man tilbake i tid, har imidlertid utviklingen vært nedadgående. I 1985 var LOs andel 62 prosent, og i 1995 knappe 55 prosent.

– Startpunktet her er trolig det historiske høydepunktet for LO. Men så fulgte knekken i norsk økonomi fra 1986, med flere års massearbeidsløshet. Det forsvant utrolig mange arbeidsplasser i industrien de årene, sier Ståle Dokken i LOs organisasjonsavdeling til Frifagbevegelse.no.

Fanger ikke opp arbeidsinnvandringen

Det er først og fremst i privat sektor at endringene nå skjer. Ifølge Fafo er andelen innen tjenesteytende, privat sektor som er dekket av tariffavtale, så lav som 18 prosent.

Dokken påpeker at alle hovedorganisasjonene har medlemsvekst, men at den er svak.

– De siste ti åra har det vært en kolossal arbeidsinnvandring som ingen har klart å fange opp, sier han, men legger til at LO nok beholder sin posisjon.

– Vi har en god utvikling blant unge og studenter. Vår største utfordring er blant yrkesaktive, sier han.