Kutter i sikkerhetsforskning
LUKK

Kutter i sikkerhetsforskning

Av Forskerforum

Publisert 3. mai 2012 kl. 09:52

Justisdepartementet har kuttet forskning på samfunnssikkerhet etter 22. juli med 30 prosent.

kutter-i-sikkerhetsforskning


– Det er mange temaer som er viktig å forske på, sier Jens Stoltenberg som ikke vil si noe om SAMRISK-programmet kan gjenoppstå.

Fakta
<

 

Og sammenlignet med 2010 var reduksjonen over 40 prosent, skriver Adresseavisen.

En måned før 22. juli ble forskningsprogrammet SAMRISK avsluttet. Dette var et forskningsprogram på samfunnssikkerhet som startet i 2006. Blant temaene var forebygging av terrorisme, krisehåndtering og sårbarhet i kritisk infrastruktur. I oktober i fjor ble det kjent at programmet ikke ble videreført, på tross av Forskningsrådets anbefaling.

– Lavt nivå

Justisdepartementet krympet i stedet forskningsbevilgningene til 4,9 millioner kroner. 

Arvid Hallén, administrerende direktør i Norges forskningsråd, er klar på at forskning på samfunnssikkerhet ikke har vært prioritert.

– Vi ligger på et lavt nivå i forhold til andre land. Ikke minst Sverige. Etter Sårbarhetsutvalgets innstilling fra 2000, har det vært et fagområde under oppbygging. Men det har gått sakte, sier Hallén.

Rister på hodet

Kuttene har vakt stor forbauselse ved Universitetet i Stavanger og NTNU i Trondheim, tyngdepunktene for sikkerhets- og risikoforskning i Norge, skriver avisa.

– Folk ristet på hodet, sier professor Terje Aven ved Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger til Adresseavisa

– På mange felt er Norge langt fremme når det gjelder sikkerhet og risiko. Særlig på ingeniørsiden i oljebransjen. Men vi mangler en helhetlig sikkerhetstenkning. Vi må tenke bredere. Bli flinkere til å planlegge for overraskelsene, det vi normalt ikke tenker på, sier Aven.

Forskningsrådet foreslår nå et spleiselag mellom fire departementer for å samle 20 millioner kroner til et nytt program i 2013. Heller ikke dette vil Hallén kalle en stor satsing.

Stoltenberg: – Vi får se

– Jeg vil kalle det en start. Det tar tid å bygge kompetanse. Men jeg har ganske store forventninger om en opptrapping i årene som kommer. Justisdepartementet har satt dette på agendaen. Det handler om mye mer enn å forhindre terrorisme. Fjoråret var også en påminnelse om at vi behovet for sikkerhet i forhold til ekstremvær, tog og vei, ras, kraftforsyning og sårbare telekommunikasjoner, sier Hallén.

Statsminister Jens Stoltenberg svarer for regjeringens syn i saken, men vil ikke si noe om fremtidige satsinger på risikoforskning.

– Det er mange temaer det er viktig å forske på, enten det er hjerne, oppdrett eller risiko. Vi har gjennomført det omfattende prosjektet SAMRISK fra 2006-2011. Så får vi se om vi kan igangsette et nytt prosjekt i statsbudsjettet for 2013. Det får vi komme tilbake til, sier Stoltenberg til Adresseavisa.