Lucy Smith er død

Av Forskerforum

Publisert 27. august 2013

Norges første kvinnelige universitetsrektor sovnet inn tirsdag.

lucy-smith-er-d-d


Professor Lucy Smith (1934-2013) sovnet inn tirsdag 27. august. Foto: UiO

Fakta
  • tyder at forskingsresultat er gratis tilgjengelege, utan å gå vegen om dyre tidsskriftabonnement. Det kan skje på to måtar:
  • «Gullvegen»: forskaren vel å publisere resultata sine i eit tidsskrift med open tilgang. Ein del av desse krev betaling frå forfattaren.
  • «Den grøne vegen»: Forskaren publiserer i eit tradisjonelt tidsskrift, men legg ein kopi av artikkelen i eit ope arkiv.

Lucy Smith døde i dag, tirsdag, 78 år gammel. Det opplyser Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo til Uniforum.

UiO-rektor

Smith var en profilert samfunnsdeltaker og foregangskvinne. Hun var første kvinne i Norge til å bli jusprofessor, i 1987, og første kvinne til å bli universitetsrektor. Smith ble valgt til rektor for Universitetet i Oslo (UiO) i perioden 1993-1998.

Smith døde i dag etter lengre tids sykdom. Smith var professor i barnerett ved Universitetet i Oslo. Hennes arbeid er blant annet hedret ved at administrasjonsbygningen ved UiO har fått navnet Lucy Smiths hus, skriver Uniforum.

Hedret med pris

Samme dag som hun døde skulle hun også vært hedret med Eglantyne Jebb-prisen fra Redd Barna. Prisen skulle gis for Smiths arbeid med å bygge opp barneretten i Norge og hennes pionérarbeid for å fremme barns rettigheter.

– Lucy Smith har hele sitt liv stått på for barns rettigheter, og vi er takknemlige og glade for at hun fikk vite om prisen i sommer. Hun gledet seg til å få den overrakt i dag, men fryktet at kreftene ikke ville strekke til, sier generalsekretær Tove R. Wangen i Redd Barna til Aftenposten.