Lysbakken om budsjettforhandlingene: – For stor avstand
Annonse
Annonse

Lysbakken om budsjettforhandlingene: – For stor avstand

Av NTB og Jørgen Svarstad

Publisert 22. november 2021

– Jeg er misfornøyd, sier SV-leder Audun Lysbakken om budsjettforhandlingene. Arbeiderpartiet har på sin side tro på enighet innen fredag.

– Jeg er misfornøyd med hvor vi er nå. Det er pussig at det er regjeringspartiene som skrur opp temperaturen i en slik forhandling, sier en tydelig irritert Lysbakken til pressen mandag morgen.

Lysbakken sa søndag ja til å møte de parlamentariske lederne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, Rigmor Aasrud og Marit Arnstad, til det SV kaller et statusmøte om budsjettforhandlingene. 

Annonse

SV: – Altfor stor avstand 

Det var regjeringspartiene som inviterte til møtet, som startet klokken 10 mandag morgen.

Ifølge Lysbakken er ikke partiene i nærheten av en enighet. 

– Det er fortsatt altfor stor avstand, og hovedgrunnen til at det har tatt så lang tid, er at regjeringspartiene ikke har beveget seg nok i vår retning, sier SV-lederen. 

Vil gi 584 mill. mer til forskning og høyere utdanning

Av spesiell interesse for ansatte i forsknings- og høyere utdanningssektoren er det kanskje at SV i sitt alternative statsbudsjett har foreslått en påplussning på 584 millioner kroner til sektoren.

400 av disse skal gå til Forskningsrådet. Pengene skal gå til forskning for det grønne skiftet. 

Som kjent sliter Forskningsrådet øknomisk for tiden. De har blant annet utlyst en halv millard kroner til tverrfaglig forskning, som de regnet med å få dekket over statsbudsjett. Men pengene uteble.

Ellers har SV blant annet foreslått:

  • 100 millioner kroner til universiteter og høyskoler for forskning på det grønne skiftet.
  • 84,2 millioner kroner til å opprette 1000 nye studieplasser for det grønne skiftet, og en like stor reduksjon i bevilgningene til studieplasser knyttet til «fossile næringer».
  • Kutt i oljeforskningen på 302 millioner kroner.

Ap tror på enighet

– Jeg har god tro på at vi kommer i havn med dette, sa Aasrud på spørsmål om partiene kommer til å bli enige innen finanskomiteen skal levere sin budsjettinnstilling til Stortinget fredag, sier Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

Ifølge Aasrud er partiene enige om de store linjene. 

– Nå skal vi møte Audun (Lysbakken) og snakke med ham. Vi er jo enige om de store utfordringene i Norge, at vi må få til et mer rettferdig Norge med flere arbeidsplasser og mer klimakutt, sa Aasrud mandag. 

Kaller det «statussamtale»

SV har vært tydelig på at de mener det ikke er grunnlag for å heise forhandlingene opp til de parlamentariske lederne. Lysbakken gjentok dette mandag morgen. 

Aasrud svarer slik på om møtet mandag er et forhandlingsmøte: 

– Nå skal vi ha en statussamtale med Audun og så får vi snakke sammen, finne ut hvor vi er i forhandlingene og høre hva han har å si om de forhandlingene som har skjedd hittil, sier Aasrud. 

Heller ikke Senterpartiets Marit Arnstad kan svare på om forhandlingene nå er løftet opp til de parlamentariske lederne. 

– Vi får se. Jeg ser at Audun Lysbakken kaller det et statusmøte, sier Arnstad til pressen mandag morgen. 

Hun gjentar budskapet fra søndag om at forhandlingene ikke har stor nok fremdrift. 

Flyttet på 3 milliarder

Regjeringspartiene har lettet litt på sløret om hva som har foregått inne på forhandlingsrommet, blant annet at de har flyttet på rundt 3 milliarder kroner.

– Det kan være litt nyttig at de selv har lagt på bordet de summene det forhandles om her. Det er ingen partier på Stortinget som ville akseptert et forlik i dette landskapet, slår SV-leder Audun Lysbakken fast. 

Les også: