March for science går igjen
LUKK

March for science går igjen

Av Julia Loge

Publisert 12. april 2018 kl. 08:54

Lørdag demonstrerer forskere i USA igjen. Men i Norge er det ikke planlagt tilsvarende demonstrasjoner som i fjor.

En million mennesker deltok i de mange demonstrasjonene med tittelen March for Science den 22. april 2017. Den gang var det frivillige uten en formell organisasjon som stod bak demonstrasjonene.

Nå har March for Science ti ansatte, 230.000 på epost-liste og et fond. I USA organiserer de underskriftslister rettet mot politikere og snart en landsomfattende konferanse. Snart begynner de også å dele ut små økonomiske bidrag til ulike prosjekter, skriver Science.

Byttet ut gaten mot pubben

– I fjor var målet å få folk ut i gatene til støtte for vitenskapen. I år prøver vi å legge mer vekt på direkte påvirkning, sier Caroline Weinberg, som fungerer som administrerende direktør for organisasjonen March for Science, til vitenskapstidsskriftet.

Science forteller også at de lokale gruppene som oppsto i fjor har mange ulike aktiviteter. Mens noen jobber opp mot valgene i november, har San Diego for Science startet «To forskere gikk på pub», der to forskere går på pub og snakker med dem som er der i to timer, om hva enn pubgjestene har lyst til å ta opp.

– Vi prøver å gjøre forskning mindre mystisk, sier Navid Zohoury, en av arrangørene.

Hun tok seg tid til å demonstrere i fjor, men det er ikke like lett å starte et årlig arrangement, konstaterer arrangørene. Foto: Jørgen Svarstad.

Tungt med nye demonstrasjoner

Flere innrømmer til Science at det er tungt å arrangere nye, store demonstrasjonstog. Andreas Ytterstad, som var pressekontakt for marsjen i 2017 er ikke overrasket over at det ikke er planlagt noe i Norge.

– Det er utrolig vanskelig å få en marsj til å fortsette med vedvarende engasjement, og særlig tenker jeg at det gjelder norske forskere, sier Ytterstad til Forskerforum.

Ifølge kartet til March for Science skal det være tre arrangementer i Sverige og ett i Danmark, men verken Norge, Finland eller Island er markert med røde prikker.

– Opplevelsen av et press mot vitenskapen er her også, men ikke så akutt og dramatisk som i USA, sier han.

I USA er det dessuten en pågående lærerstreik, som trekker mange av de samme kreftene.

Deres første demonstrasjon noensinne

March for Science har oppsummert demonstrasjonene i 2017. De anslår at over én million deltok i de over 600 demonstrasjonene som fant sted i til sammen 66 land.

De skriver også at 80,5 prosent var i sin første demonstrasjon noensinne, og at 24,1 prosent jobbet med forskning.

I løpet av tre måneder våren 2017 samlet organisasjonen i USA inn 1,3 millioner dollar. I tillegg laget de en bok, og det er inntektene fra denne som de nå fordeler som støtte.

  • Se bildene fra 2017: