Mari Sundli Tveit blir ny administrerende direktør i Forskningsrådet
Annonse
Annonse

Mari Sundli Tveit blir ny administrerende direktør i Forskningsrådet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 9. desember 2020

Mari Sundli Tveit (46) går fra NHO til Forskningsrådet.

Mari Sundli Tveit (46) er ansatt som ny administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hun kommer fra rollen som direktør for politikk i NHO og har tidligere vært rektor ved NMBU og styreleder i Universitets- og høgskolerådet, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg får denne muligheten. Jeg har mye ugjort i NHO, og skulle gjerne vært der lenger, men dette er rett og slett en drømmejobb for meg, sier Tveit i en kommentar.

Annonse

Navnet sto ikke på søkerlisten

Styreleder i Forskningsrådet Hilde Tonne sier styret har hatt det privilegium å kunne velge den beste blant flere svært gode kandidater. Mari Sundli Tveit stod imidlertid ikke blant de usensurerte navnene på den offentlige søkerlisten. På listen sto to kvinner og 14 menn. Begge de kvinnelige søkerne var unntatt offentlighet. Blant de offentliggjorte navnene, var rektor ved Universitetet i Bergen og leder av Universitets- og høgskolerådet Dag Rune Olsen et av de mest kjente. Også prorektor Kenneth Ruud ved Universitetet i Tromsø (UiT) har også søkt.

Mari Sundli Tveit er i dag direktør for politikk i NHO. Hun har tidligere værtrektor ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Hun er professor i landskapsarkitektur, og er styremedlem i European University Association og i Chalmers tekniska högskola.

– Mari kombinerer solid ledererfaring og endringsledelse med en imponerende forsknings- og forskningspolitisk kompetanse. I tillegg har hun kunnskap om næringslivets forsknings og innovasjonsbehov gjennom sin erfaring i NHO, sier styreleder Tonne.

Asheim: – Et godt valg

Tveit sier det er et privilegium å få lede Forskningsrådet i et tid der satsing på forskning og innovasjon er viktigere enn noensinne.

– Forskning og innovasjon er selve grunnmuren i samfunnsutviklingen og avgjørende i møtet med store globale utfordringer og for å nå bærekraftsmålene. Forskningsrådet har en nøkkelrolle i utviklingen gjennom å fremme og muliggjøre omstilling og bærekraft, ikke minst gjennom den grensesprengende forskningen, sier Tveit.

– Jeg inspireres både av det store samfunnsoppdraget og av å kunne bidra til å videreutvikle Forskningsrådet som en fremtidsrettet og kraftfull organisasjon, sier Tveit.

Statsråd for forskning og høyere utdanning Henrik Asheim støtter utnevnelsen.

– Forskningsrådet har et stort og viktig samfunnsoppdrag. Mari Sundli Tveit har både solid samfunnsforståelse og bred erfaring fra forskning og høyere utdanning. Styret har gjort et godt valg, sier Asheim. 

Mari Sundli Tveit tiltrer 01. mars 2021. 

Les også: