Matematiker Karen Uhlenbeck er første kvinne som vinner Abelprisen

Av Jørgen Svarstad

Publisert 19. mars 2019

Karen Uhlenbeck får 6 millioner kroner for sine banebrytende prestasjoner i matematikk. Hun er første kvinne som vinner den prestisjetunge prisen.

Det Norske Videnskaps-Akademi har besluttet å tildele Abelprisen for 2019 til professor Karen Keskulla Uhlenbeck. Uhlenbeck, som er professor ved University of Texas, regnes som en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse.

Eller som det heter i begrunnelsen: «For hennes nybrottsarbeid innen geometriske partielle differensialligninger, gaugeteori og integrerbare systemer, og for den fundamentale innflytelsen av hennes arbeid innen analyse, geometri og matematisk fysikk».

Abelprisen, som hvert år deles ut av Kong Harald, gis til en som har stått for banebrytende prestasjoner i matematikk. Prisbeløpet er på 6 millioner kroner. Det er Det Norske Vidneskaps-Akademi som utdeler prisen på vegne av Kunnskapsdepartementet. Prisen har blitt utdelt siden 2002, og dette er første gang den har gått til en kvinne.

«Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner», sier leder av Abelkomiteen Hans Munthe-Kaas ifølge pressemeldingen fra Det Norske Vidneskaps-Akademi.

Her står det står det også «Uhlenbeck er matematiker, men hun er også rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk.»

  • Les også: