Medlemmene sa ja
LUKK

Medlemmene sa ja

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 20. juni 2014 kl. 13:14

Få Unio-medlemmer avga stemme, men resultatet ble ja til lønnsoppgjøret i staten.

medlemmene-sa-ja


Lønnsoppgjøret var dårlig, men ikke så dårlig at det var nødvendig å streike, mener Sigrid Lem.

Fakta
<

– Jeg er glad for at medlemmene sa ja til oppgjøret og nei til streik.

Det sier Unios forhandlingsleder for det statlige tariffområdet, Sigrid Lem.

– Skuffende resultat

Fredag klokken 12 overleverte Unio resultatet av uravstemningen blant medlemmene i staten. Rundt en tredjedel av medlemmene avga stemme. Siden det kreves to tredjedeler av medlemsmassen for at avstemningen skal være bindene, ble resultatet rådgivende for forhandlingsutvalget. Rådet som ble gitt var imidlertid entydig: 80 prosent av de som stemte sa ja til resultatet, 17 prosent sa nei, og 3 prosent stemte blankt.

Det var allerede kjent at forhandlingsutvalget ønsket å godkjenne resultatet som ble presentert i skissen fra Riksmekleren. Resultatet gir en ramme for lønnsoppgjøret på 3,3 prosent lønnsvekst.

– Resultatet var skuffende for Unios medlemmer, men streik er et svært alvorlig virkemiddel og må bare brukes når det er helt nødvendig å si fra, sier Sigrid Lem, og legger til: – Så dårlig var ikke dette resultatet.

Nye forhandlinger til høsten

Rammen på 3,3 prosent skal nå fordeles på et generelt tillegg, noen sentrale justeringstiltak og lokale tillegg. Det generelle tillegget er på 6 500 kroner til 8 800 kroner mellom lønnstrinn 19 og 53. Fra lønnstrinn 54 til lønnstrinn 101 er tillegget på 1,98 prosent.  Dette skal gjelde fra 1. mai.

Justeringstiltakene innebærer at sogneprest-kodene flyttes fra lønnsspenn til lønnsramme 45 og at lønnsrammene 3, 9, 14, 15, 17 og 39 gis ett lønnstripp på topp i øverste ansiennitetsnivå. Det medfører også at alle i alternativ 9-21 får ett lønnstrinn. Alle lønnstrinn i lønnsspenn økes også med ett lønnstrinn i bunn og topp.

Avsetningen til lokale forhandlinger er på 1,75 prosent, og skal gjelde fra 1. august. Det innebærer at de ansatte må forhandle på nytt til høsten om å få tillegg fra den lokale potten. De lokale lønnsforhandlingene ute på arbeidsplassene skal avsluttes innen 31. oktober.

I tillegg avsettes det 35 millioner kroner til kompetanse-, medbestemmelse- og omstillingsarbeid i staten.