Mekling på overtid
LUKK

Mekling på overtid

Av Julia Loge og Aksel Kjær Vidnes

Publisert 24. mai 2018 kl. 07:17

6000 statsansatte som er varslet tatt ut i streik, må foreløpig belage seg på å gå på jobb.

LO Stat, YS, Unio og Akademikerne sitter fortsatt i mekling med staten om årets lønnsoppgjør på morgenkvisten torsdag 24. mai. NRK, som er tilbake på lufta etter selv å ha kommet frem til en løsning etter en åttedagers streik, melder om at det ikke er tegn til løsning klokken 7 torsdag morgen.

Må gå på jobb

Fristen var egentlig satt til midnatt, og det var varslet et streikeuttak på 6000 statsansatte fra morgenen av torsdag. Siden partene fortsatt forhandler, må de ansatte belage seg på å gå på jobb. Unio la ut beskjed på sine nettsider i firetiden på morgenen: «Til dere som er tatt ut i en eventuell streik: Møt opp på jobb som normalt inntil ny beskjed blir gitt».

Dersom partene ikke kommer til enighet i løpet av kort tid blir det streik ved en rekke universiteter i landet. En av de mest umiddelbare konsekvensene kan være at streiken går ut over eksamen. Universitetene ber likevel studentene om å møte som planlagt. Ved Universitetet i Bergen, der 54 Unio-medlemmer blir tatt ut, frykter de ikke at eksamener må avlyses.

Fakta
<
– Alle eksamener kommer til å gå som normalt. Det eneste som potensielt kan bli annerledes er at undervisere som blir tatt ut i streik, ikke kan komme til eksamenslokalene for å oppklare eventuelle uklarheter knyttet til oppgaven, sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB til Studvest.

Derimot kan en langvarig streik føre til forsinket sensur for noen studenter. Det største enkeltuttaket skjer ved Oslomet, der både Unio og LO tar ut medlemmer.

De opplyser om at eksamener som skal holdes i eksamenslokalet i Silurveien går som normalt ut denne uka uavhengig av om det blir streik eller ikke, men det forutsetter at systemene er oppe. Samtidig advarer de om at IT-driften og brukerstøtten får svært lav bemanning.

Også UiO forsikrer om at «eksamensavviklingen så langt som mulig går som normalt».

Stor spredning

Unio har spredd streikeuttaket over ni ulike høyskoler og universiteter. Ved Høgskulen på Vestlandet er det tatt ut ansatte på alle fakulteter ifølge Studvest. Også ved Universitetet i Bergen er det stor spredning. De 55 som blir tatt ut i først jobber i 10 ulike avdelinger og ett institutt. Det er i all hovedsak administrativt ansatte som er tatt ut, viser oversikten fra På Høyden.

Ved Universitetet i Oslo er det også tatt ut ansatte ved de fleste enheter, ifølge informasjonen som er gitt til de ansatte. Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Det utdanningsvitenskapelige fakultet og administrasjonen sentralt er foreløpig mest berørt. Bibliotekarforbundet, som også er en del av Unio, kommer blant annet til å ta ut medlemmer ved universitetsbiblioteket.

Uenighet om lønnssystemet og fordeling

Den varslede streiken kommer etter at det i slutten av april ble brudd i forhandlingene mellom fagforbundene LO, YS og Unio på den ene siden, og staten på den andre siden.

Det er to grunner til at det ble brudd, forklarte Petter Aaslestad før partene gikk til mekling. Han er leder i Forskerforbundet og forhandler på vegne av Unio.

– For det første fordi staten ønsket å avskaffe både lønnstabellen og lønnstrinn. Det kunne ikke vi godta, fordi det er viktige mekanismer for å sikre en forutsigbar og rettferdig lønnsutvikling for våre medlemmer. For det andre kunne vi ikke godta den økonomiske profilen i statens tilbud. Det er avgjørende for oss å sikre kjøpekraften til våre medlemmer, og det blir vanskelig hvis en for liten andel av midlene fordeles sentralt, sa han.

Onsdag ble det klart at den andre store saken i offentlig sektor, den nye pensjonsavtalen, ble godtatt av alle forbundene i LO, Unio og YS.

Les mer: